Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Županija KARLOVAČKA ŽUPANIJ Podijeli

Od ove jeseni u županijskim školama 49 pomoćnika u nastavi. Županija novim projektom osigurala 2,2 milijuna kuna

Tri udruge osigurale su pomoćnike još 21 učenika pa sada sva djeca koja imaju suglasnost imaju i pomoćnike u nastavi

Karlovačka županija novim je projektom osigurala 2,2 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi. Tako će i od ove jeseni 50 učenika s invaliditetom u 16 osnovnih i sedam srednjih škola imati svojih 48 pomoćnika i jednog koordinatora.

-Ujedno su udruge, Udruga Radost, Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Udruga Zvonči osigurale sredstva za njihove korisnike, još 21 učenika. Time su sva djeca koja imaju potrebnu dokumentaciju i suglasnost za asistente upravo i dobila asistente odnosno dobit će ih početkom školske godine, rekla je danas dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

U 23 županijske škole od danas će se raspisivati natječaji kako bi 6. rujna svi učenici s teškoćama u razvoju dobili svoje pomoćnike.

-Kada uz asistenta dijete može savladavati redovni ili prilagođeni program ono treba ići u školu na svom upisnom području, naglasila je dožupanica.

Bez asistenata naše školovanje ne bi bilo moguće

Koliko su im pomoćnici važni najbolje znaju Lucija Maletić te Marija Vuksan.

-Bez njih moje školovanje ne bi bilo moguće jer su mi pomagale oko svih fiziičkih stvari koje ne mogu obavljati sama – transporta na toalet, oko hranjenja, prepisivanja nastavnih sadržaja, rekla je Lucija koja je ove godine maturirala u Ekonomskoj školi. Svoje obrazovanje nastavlja. Upisuje studij prava u Rijeci.

-Jako volim svoju asistenticu koja mi je prijateljica. Kad smo u kuhinji pomogne mi sa teškim stvarima, objasni mi što treba napisati u testu i jako smo dobre prijateljice, dodala je Marija koja će na jesen u treći razred kuhara u Trgovačko – ugostiteljskoj školi u Karlovcu.

Inače, Karlovačka županija sredstva za asistente u nastavi osigurava od 2014. godine, a u protekle četiri godine povukli su 9,6 milijuna kuna europskog novca kroz projekt “Karlovačka županija za inkluzivne škole”. Na taj način su financirali u prosjeku 60 asistenata ili pomoćnika u nastavi godišnje. (T.P.)

Pročitajte i ovo

SRETAN KRAJ

Gorila je vraćena: Pronašla je Karlovčanka u šetnji s psom