Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

  • weather-image

    19C° Karlovac

  • weather-image

    19C° Duga Resa

  • weather-image

    18C° Ogulin

  • weather-image

    19C° Ozalj

  • weather-image

    18C° Slunj

Život ŠIPAK PUN KOŠTICA Podijeli

Od trnja do botoksa: Divlji šipak uzgojen u Brežanima jedini takav eko nasad u Karlovačkoj županiji

Odmah nakon berbe na OPG-u Kocka šipak je do kupaca otišao u zrnu te pasiran za kuhanje pekmeza

Ono što je nekome trnje, drugome je poslovna prilika. Tako sada u Brežanima nekadašnji dogradonačelnik Karlovca Igor Horvat ima vjerojatno jedini nasad ekološki uzgojenog divljeg šipka u Karlovačkoj županiji.

-Naše selo se bazira samo na pšenici, kukuruzu i sada na soji, a za to trebaju velike površine koje mi nemamo. Od šipka se mogu napraviti svakojaki proizvodi, izuzetno je zdrav i ovakvih nasada nema puno. Možda do 10 u Hrvatskoj, rekli su Igor i njegova supruga Nataša za Radio Mrežnicu.

Horvat je agronom i na 3 hektara zemlje na svom OPG-u Kocka, šipak je posadio prije tri godine. Neki dan je konačno ubrao i prve plodove.

Prva berba dat će dvije do tri tone divljeg šipka

-Ovo je prva berba. Bit će negdje oko dvije, tri tone. Sada, nakon tri godine, prvi urod je između 40 i 60 posto prinosa koji bi trebao imati kontinuirano svake godine kad dođe puni urod, a on je nakon četvrte godine. Ubuduće bi trebalo biti između 8 i 10 tona po hektaru. Bit ćemo zadovoljni i s 5 do 8 tona po hektaru, kaže nam Horvat.

On i supruga Nataša ovaj posao ipak nisu radili ručno jer osim što bi dugo trajalo, bilo bi i prilično bolno. Zato su nabavili stroj koji to obavlja umjesto njih.

Pasirani šipak idealan za domaćice koje rade marmelade

-Ranije smo kroz mjeru 6.3.1. nabavili priključke za traktore za obradu zemlje, malčiranje i održavanje ovih nasada, a sada smo u kreditu od Hamag – Bicra za kombajn koji bere šipak. To je stroj koji olakšava cijeli posao. Alternativa nam je da u ovom trnju beremo na ruke, a to je na dva-tri hektara gotovo nemoguće. Stroj pobere 90 posto ploda.

OPG Kocka naziv je dobio po terenu na kojem se nalazi i koji se u Brežanima naziva kocka

Ubrani šipak sada će na tržište, bilo kao cijeli plod, ili pasirana smjesa za kuhanje pekmeza.

-Imamo već narudžbe za zrno jer ljudi vole sami sušiti za čaj, a i pasiramo ga u masu od koje ljudi rade marmeladu. To je onaj najgori posao domaćicama – em ga moraš pobrati, em moraš obariti, pa kroz pasirku i to traje nekoliko dana. Ovako ga u pasiranoj masi mogu dobiti već pripremljenog za kuhanje.

Iz ulja šipkovih koštica nastaje prirodni botoks

U budućnosti planiraju proizvoditi i ulje iz šipkovih koštica.

-Želja je u neko dogledno vrijeme povući sredstva preko fondova, registrirati se za obradu voća i povrća i napraviti kasnije proizvodnju hladno prešanog ulja od koštica koje je kao prirodni botoks, znači za kozmetiku, medicinu, otkriva nam planove Nataša Horvat.

Divlji šipak ljekovita je biljka bogata C vitaminom kojeg ne gubi niti kada ga se preradi u čaj ili marmeladu

Igor i Nataša gradska su djeca – on rođen na Baniji, živio u Mekušju, a ona je iz Zadra. U Brežane su došli 2000. godine kako bi od propasti sačuvali imanje Igorova djeda.

-Ovdje smo zato što imamo djedovinu, imanje i moramo ga održavati i malo pomalo se u tu priču uklopio šipak. Pokušavamo dobiti poluprofesionalnu djelatnost koja bi danas-sutra bila isplativa, objašnjava Horvat.

Divljač ne voli trnje pa ni šipak

Šipak se još naziva i pasja ruža te šipkovina, a raste u napuštenim dijelovima šuma i grmljima

Što bi djed rekao kad bi znao da se na zemlji sada sadi šipak, Horvat ne zna, ali kaže kako za razliku od kukuruza, njegov nasad divljač ostavlja na miru jer ne vole trnje.

-Divljač ne jede plod šipka jer ima puno u sebi dlačica koje nisu dobre za probavu, ali vole izbojke pa se znalo desiti da nam srne pojedu s onih grana koje izađu izvan grma. Velika je anegdota sad u selu da je moj deda tu kultivirao zemljište i onda je došao njegov unuk i prvo je posadio trnje, ono koje je djed počistio, kaže Igor kroz smijeh.

Šipak je tek jedan u nizu proizvoda kojim se OPG Kocka želi probiti na tržište eko proizvoda. Na imanju je i 100 stabala ekološkog oraha, ovce i koke.

Pročitajte i ovo

SUPER ZABAVA

Uzbudljiv vikend pred nama: Stiže Vlatko Stefanovski, Duo Hojsak & Novosel, ali i balet iz Rijeke