Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija Podijeli

Odaziv na štrajk u Karlovačkoj županiji još bolji nego prije tjedan dana

Škole su prazne, učenici u većini slučajeva nisu došli

Štrajk prosvjetnih djelatnika u Karlovačkoj županiji danas bolji je nego prije tjedan dana. Odazvalo mu se više učitelja, a manje je i djece koja su došla u školu.

Od 640 zaposlenih u 14 srednjih škola u štrajku je 67 %, potvrdio je sindikalni povjerenik Nezavisnog sindikata srednjih škola Dražen Basar.

-Imamo 14 škola u županiji u 13 djeluje Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i u ovoj 14 imam informaciju, isto štrajkaju. U biti po nekoj školli za biti po dvoje troje, petero koji ne štrajkaju, uglavnom neko administrativno neko osoblje. Po ovim brojkama je odaziv bolji za čak 10 %. Ljudi su shvatili u čemu je problem, a isto tako, prošli četvrtak je u našu školu dpšlo pet učenika. Danas nije došao ni jedan.

Slično je i u 29 osnovnih škola u Karlovačkoj županiji. Učenika uglavnom u školama nema, a u štrajku nisu tek pojedini učitelji ili tehničko osoblje.

-Mogu reći da su skoro sve škole 100 posto u štrajku jer djece u školi nema. Tu i tamo neka područna školica radi, došlo je nešto djece. Sad malo prije je kolegica rekla da je došlo u Ogulin troje dječice, pojeli su marendu i otišli doma, kaže povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Biserka Šintić.

Učitelji i profesori osnovnih i srednjih škola podsjećaju da ne štrajkaju za veće plaće nego za povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 %.

-Iako ne volimo štrajkati, ali primorani smo štrajku se prikloniti jer jedino na taj način možemo uspjeti postići ono što tražimo. Mi dječicu čuvamo, obrazujemo i odgajamo, a očito smo plaćeni samo za čuvanje u školi, rekla je Šintić.

– Mi i dalje štrajkamo za povećenje koeficijenta složenosti poslova, a ne za osnovicu plaće koju nam premijer nudi, dodao je Basar.

A to znači izjednačavanje unutar svih državnih službi.

– Da nema čistačica na sudu veću plaću od čistačice u školi ili čistačica u MUP-u ili čistačica u bolnici nego da su sve te četiri čistačice s jednakim koeficijentom. Ovisno koliko koja ima staža prema tome dobije i plaću, ali koeficijent odnosno temelj da je isti. Isto tako i za visoku ili srednju stručnu spremu – da se to sve izjednači i da bude pravedno, pojasnio je Basar.

Pročitajte i ovo

OD UKUPNO 14 USTANOVA

Devet zdravstvenih ustanova u županiji negativno, ali samo karlovačka i ogulinska bolnica za stvarno