Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  20C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  22C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Karlovac OD NOVE GODINE Podijeli

Odlaganje otpada poskupljuje i u Karlovcu, ali ne 3 puta kao u Zagrebu. Najače na udaru samačka domaćinstva

Nova Uredba je sve postrožila

Od nove godine odlaganje otpada i u Karlovcu će biti skuplje, ali ne drastično kao u Zagrebu ili drugim gradovima.

Da više nema odgode početka novog načina odlaganja otpada potvrdio je gradonačelnik Damir Mandić danas u ZILIK-u na izložbi radova koje su učenici karlovačkih škola u sklopu projekta Pametno odloži #BoljiKarlovacSloži izradili od otpada.

Udar na džepove građana ublažit će povlačenje novca iz drugih izvora kojima se nabavljaju posude i mehanizacija za novi način odvoza otpada. Ipak građani će morati dijelom participirati u svemu zbog čega će to osjetiti i na cijeni.

-Našu cijenu, koju ćemo komunicirati prema javnosti i našim građanima te udruzi potrošača, zaista smo je maksimalno ograničili da ne bude preveliki udar. Ovo što vidimo u Hrvatskoj da cijena raste tri puta, kod nas to neće biti slučaj sigurno. No, svjesni smo da zbog naše odluke da pokušamo postepeno sve to pratiti da ne smijemo dovesti tvrtku Čistoća u probleme. U tom kontekstu Čistoća će unutar svoje organizacije posla odraditi korake kako bi sve bilo optimalno, kaže Mandić.

S novom Uredbom koju propisuje država cijela je priča dodatno postrožena pa se npr. izjednačavaju velike tvrtke s obrtima te samačka s višebrojnim domaćinstvima. Zbog toga će upravo samci biti ti kojima bi cijena odlaganja otpada mogla osjetno porasti u odnosu na druge.

-Ne bih se usudio komentirati koliko će poskupjeti, ali do poskupljenja će doći. Ono na što mi sada radimo je to da pokušavamo cijenu uokviriti da ona bude prihvatljiva ovim samačkim domaćinstvima jer po svemu, po Uredbi na njih će biti najveći udar, potvrdio je Mandić.

Na smanjenje cijene odlaganja otpada građani mogu i sami utjecati razdvajanjem otpada. Da bi to naučili Grad je proveo projekt Pametno odloži #BoljiKarlovacSloži.  Održano je više od 140 javnih tribna, a posljednja je večeras u 18 sati u Velikoj vijećnici Grada Karlovca. Tema je “Ponovna upotreba predmeta”. Nakon projekta građanima ostaje na raspolaganju mobilna aplikacija putem koje mogu doznati kako razvrstavati i pravilno odlagati otpad.

Pročitajte i ovo

DEBAKL RESTARTA

HDZ pobijedio diljem Karlovačke županije, osim u Kamanju i Plaškom