Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -2C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  3C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Županija IZMJERA Podijeli

Ogulin, Slunj, Lasinja, Žakanje i Barilović potpisali sporazum za katastarsku izmjeru

Za ovaj dugotrajni posao gradovi i općine trebaju osigurati 70 posto potrebnoga novca, Županija će pomoći iz RAzvojnog fonda

Gradovima Ogulinu i Slunju te općinama Barilović, Lasinja i Žakanje s današnjim potpisom Sporazuma o provođenju katastarske izmjere s Državnom geodetskom upravom otvorila se mogućnost da zemljišne knjige na svojim područjima dovedu u red.

Bez uređenih zemljišnih knjiga nema niti jednog ozbiljnog projekta niti povlačenja EU novca.

– Ovo je preduvjet svega, rekao je župan Damir Jelić.

Katastarska izmjera treba u konačnici rezultirati formiranjem novih zemljišnih knjiga. Dugotrajan je to proces, ali i jedno od naboljih ulaganja bilo koje općine ili grada, kaže zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković.

– Ako uredimo mi ono što, kako mislimo da treba najbolje urediti onda možemo imati jako dobru startnu poziciju da se više katastar i gruntovnicu ne spominje kao nekakvu košnicu.

Hrvatska ima 100 do 200 godina stare katastarske podatke, a 67 % su grafičke izmjere. Problem je kvaliteta baza podataka jer veći problem od grafičke izmjere su još uvijek neriješeni imovinsko – pravni odnosi

Izmjera bi se provodila u 6 katastarskih općina: Sveti Petar u Ogulinu, dio Nikšića i dio Cvitovića u Slunju, Lasinja, Belaj u Bariloviću te Žakanje.

Da bi ovaj sporazum postao Ugovor i posao katastarske izmjere bio obavljen gradovi i općine moraju osigurati novac u svom proračunu i to 70 % ukupne svote. Projekt je već prema istom, ranije potpisanom sporazumu, započeo u Karlovcu za područje Male Švarče i Mahična. Za njega je Državna geodetska uprava osigurala novac Svjetske banke za razvoj za svoj dio dok Grad mora osigurati preostalih 70 posto novca.

Ostali projekti, u Ogulinu, Slunju, Žakanju, Lasinji i Bariloviću mogli bi započeti već iduće godine, ovisno o sredstvima. Županija će im pomoći, rekao je župan Jelić i to iz Fonda za razvoj ako općine i gradovi katastarsku izmjeru prijave za sufinanciranje.

Pročitajte i ovo

NEKOME PRILIKA

HZMO rasprodaje nekretnine, među 64 stana i po dva u Karlovcu i Dugoj Resi