Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Županija ZAKON ZA DRVO Podijeli

Ogulinci: Želimo da ogulinsko drvo ostane u Ogulinu

Ogulinci sudjeluju u pisanju zakona koji će spriječiti da posječena šuma ode iz Ogulina. Žele da tu nastane finalni proizvod.

Ovoga tjedna Grad Ogulin poslat će prijedlog članka za zakon koji bi spriječio eksploataciju i izvoz drvne sirovine s ogulinskog područja, ističe dogradonačelnik SDP-ov Daniel Vukelja.

Vukelja je naime, sudjelovao na radnom sastanku s kolegama iz drugih gradova i općina brdsko-planinskog područja u Ministarstvu regionalnog razvojai fondova Europske unije.

Na sastanku je detektirano kako su dva najveća problema ovog kraja eksploatiranje drvne sirovine i iseljavanje stanovništva.

-Ovdje je riječ o niskoj razini eksploatacije gdje mi prodajemo našu sirovinu umjesto finalnog proizvoda. U interesu nam je svima, i Gradu i državi da se tu proizvode finalni proizvodi s većom dodanom vrijednošću. Trebali bismo to onda izvoziti van. Inače taj problem s dobavom sirovine imaju i mali pilanari na ogulinskom području. To je generalni problem kod nas, pojašnjava Vukelja.

Zakon u saborskoj proceduri već u prvom kvartalu ove godine?

Nakon detektiranja problema slijedi formuliranje zahtjeva pa ako sve prođe u redu, uskoro bi se ovaj zahtjev, odnosno prijedlog mogao naći i u saborskoj proceduri.

-Do kraja tjedna ćemo formulirati zahtjev u pisanom obliku. vjerujemo da će taj Zakon biti ubrzo izrađen jer su do sada svi pozitivno reagirali i imamo ogromnu podršku iz Ministarstva i od kolega predstavnika lokalnih vlasti u ostalim jedinicama s područja brdsko-planinske Hrvatske. Vjerujem da će čak u prvom kvartalu ove godine Zakon biti upućen u saborsku proceduru, ističe Vukelja.

Podsjetimo, Ogulin je nedavno dobio i velikog investitora, tvrtku Bjelin. No, tvrtka se suočava s problemom neizvjesnosti dobave sirovine.

-Mi smo tako njiima pomogli na taj način da im se omogući što se posječe na području Ogulina, da ostane u Ogulinu, naglasio je Vukelja.

Pročitajte i ovo

AKO NEĆE NITKO...

Boljar ambiciozan: Grad želi sam napraviti dom za starije u Tušmeru