Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život UREĐENJE SVETIŠTA Podijeli

Oltar dubovačkog svetišta bit će u novom ruhu: Mozaik Svete noći i Isusovog rođenja

Autor je Josip Botteri Dini, a mozaik ima 165 ploha

Oltar Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu dobit će novo ruho. Na njemu će biti postavljen mozaik koji će prikazivati Svetu noć, Isusovo rođenje, Mariju, Josipa, anđele i zvijezdu repaticu čiji je autor eminentni hrvatski slikar prof. Josip Botteri Dini.

Mozaik je i razlog postavljanja skele u svetištu, a kako je kazao monsinjor Sente, on ne bi trebao buniti vjernike već radovati.
-Pristupili smo nastavku uređenja Nacionalnoga svetišta i nadamo se da će kroz kratko vrijeme iza ovih skela zasjati prekrasan mozaik s prikazom rođenja Isusa Krista u zajedništvu Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa, rekao je Sente.

Autor mozaika prof. Botteri Dini koji je najpoznatiji upravo po djelima sakralne tematike u svetištu je svjedočio kako se rodila ideja o ovom projektu.

Pripreme za izradu trajale su gotovo godinu dana

– Prije točno sedam godina susreo sam se s mons. Senteom koji je tada izrazio želju za stvaranjem velikog mozaika koji bi se nalazio na glavnom zidu oltara. Reagirao sam vrlo brzo, te na njegovo nadahnuće oslikao prvo poliptih koji je u početku bio zamišljen na ovoj plohi iza oltara. Spomenuti poliptih prikazivao je život svetog Josipa. Međutim u razgovoru sa raznim biskupima, liturgičarima i stručnjacima odlučili smo se za izradu nešto jednostavnijeg motiva – Svetu noć, s mišlju da preostale slike iz života svetog Josipa izradimo u drugoj fazi na preostalim plohama prezbiterija, kaže Botteri Dini.

Mozaik trenutno ima 165 ploha, a one sadrže oko 100 tisuća komadića. Mozaik je inače, jedna od najstarijih slikarskih tehnika na svijetu, a upravo zbog načina postavljanja je i vrlo zahtjevno.  Autor je objasnio da se na mozaiku nalazi prikaz Svete noći, s Tri Kralja koja pristupaju betlehemskoj štalici u kojoj se nalaze Blažena Djevica, sveti Josip i mali Isus. Na mozaiku se nalaze pastiri, na nebu su anđeli i zvijezda repatica. Nit vodilja ovoga mozaika bila mi je uspomena iz djetinjstva. Dok sam još bio dijete u obitelji bi izrađivali Betlehem za Božić. Sretan sam što upravo takvu jednu uspomenu mogu ovdje ostaviti i uprizoriti, rekao je prof. Botteri Dini.

Postavljanjem ovog mozaika neće stati radovi, a sljedeći će biti ponovno mozaik “krila, odnosno prostor zida gdje su trenutno kipovi svetog Josipa i Djevice Marije.

Pročitajte i ovo

ODBOJKA

Karlovčanke novu sezonu Superlige otvaraju domaćim ogledom s Nebom, mlađe kolegice na startu sezone putuju u Petrinju