Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Video Županija TIM ČOVJEK - PAS Podijeli

Opatijka Ita u Karlovcu pokazala svoje znanje: Svaka ozbiljnija vatrogasna postrojba danas ima potražnog psa

Čak 17 vatrogasnih timova iz 7 županija licencirano danas za spašavanje iz ruševina i traženje nestalih u prirodi

U Karlovcu je danas licencirano 17 vatrogasnih timova za spašavanje iz ruševina i traženje nestalih u prirodi.
Licenciranju je pristupilo 20 timova iz cijele Hrvatske točnije iz osam županija čije vatrogasne postrojbe rade sa psima: Primorsko – goranska, Istarska, Zadarska, Osječko – baranjska, Sisačko – moslavačka, Međimurska, Karlovačka i Splitsko – dalmatinska županija.
Šestu licencu dobila je i sedmogodišnja, već iskusna belgijska ovčarka Ita. Sa svojim vodičem Zoranom iz Opatije na vježbi je pokazala što zna. Visine se ne boji jer bezbrižno je u vatrogasnoj platformi podignuta na desetak metara visine i spuštena u ruševinu gdje je tražila unesrećene.

-Iti je to sve već rutina, problema nismo imali, to nam je svakodnevica. Pas nikad neće iznevjeriti, kaže vodič Zoran.

Do sad je sudjelovala u brojnim potražnim akcijama. – Imali smo brojna traganja, na žalost u nekima žrtva više nije bila živa, ali imali smo i situacije u kojima je zahvaljujući Iti spašeno nekoliko života.

To koliko su psi važan dio tima i koliko je potreba za njima velika, ističe Zoran Laslavić, predsjednik povjerenstva za potražne pse u vatrogastvu. – Nedavno je u Albaniji bio snažan potres i niz drugih, a kad god treba pomoć, zovu se vatrogasci. Svaka ozbiljnija vatrogasna postrojba danas u svom timu ima potražne pse.Mi već jesmo po tome u Europi.

Karlovački vatrogasci ih imaju tri, dvije hrvatske ovčarke Didi i Kupu te jednog američkog staforda. Svoju prvu licencu danas bi polagao i njemački ovčar Rex da ovoga ljeta nije brutalno ubijen. No, nova nada je i belgijska ovčarka Foxy. Tek joj je pet mjeseci, ali već vrijedno uči, kaže njen vlasnik i vodič Dejan Ranitović. – Foxy ima dosta dobre predispozicije i već sad pokazuje jako dobar napredak.

Pročitajte i ovo

SVJETLO NA DVORCU

FOTO: Noć tvrđava na Dubovcu