Organizacija kao u Japanu, disciplina njemačka: Voće i povrće se vratilo na štandove karlovačke tržnice
Od sutra će biti otvoreni i štandovi na vanjskom dijelu tržnice uz stroge mjere dezinfekcije i razmaka
Prodavači voća i povrća i ostalih proizvoda vratili su se danas na štandove i klupe u karlovačkoj OTP tržnici. Brojni građani jedva su to dočeka pa je red za ulazak jutros bio poduži.
Iako se neke tržnice u Hrvatskoj nisu uspjele priremiti, a druge još čekaju napismeno odluku nacionalnog stožera, u Karlovcu su ipak započeli s radom.
– Organizacija je kao u Japanu, disciplina njemačka i danas radimo punom parom, rekao je direktor tržnice Niko Pervan. – Kad sam jutros dolazio red je bio 50, 60 metara. Propuštamo ljude tako da ih bude dvadesetak u tržnici, pazimo na prorede i socijalno distanciranje. Mislim da će do petka tržnica biti puna, onako koliko ćemo to moći priuštiti ljudima s obzirom na našu površinu koju ovdje imamo, dodaje.
Danas je stiglo osam prodavača koji su na štandovima ponudili luk, jaja, mrkvice, orahe, suhe šljive, šampinjone i još štošta.
Branka Vuljanić, s OPG-a Vuljanić radila je i protekla tjedna u jednom od lokala koji su joj ponuđeni u tržnici. Vraćanje na štand sada joj puno znači.
– Šampinjoni rastu svaki dan, oni nisu roba koju možete spremiti, a od toga živim. Ljudi su naučeni da sam na toj klupi i da dođu tu k meni. Danas imam svoje šampinjone i orahe i nešto graha.
– Puno znači ponovno otvaranje klupa i štandova, to je isto kao da netko dobije posao natrag. Ako se cijelu godinu trudimo na zemlji, nešto radiš, a tu smo sklopili i prijateljstva, vidiš ljude, lakše je uz osmijeh maknuti tu tamu, ljepše je, kažu prodavači.
Kupci su također oduševljeni njihovim povratkom.
– Najviše mi je nedostajala tržnica i domaći proizvodi.
Vanjski dio tržnice bit će ograđen kako bi se kontrolirao broj ljudi i održavala distanca
Do Velikog petka očekuje se da će broj prodavača biti i dvadesetak kako bi opskrbili građane sa svim potrebnim za nadolazeći Uskrs. Direktor Pervan najavljuje i početak rada vanjskog dijela tržnice kako bi, poput ovog unutarnjeg, bio siguran za prodavače i kupce.
– Slažemo vanjski dio koji smo ogradili građevinskom ogradom tako da od sutra krećemo i sa štandovima koji će biti opet posebno zaštićeni s pregradama, tako da i vani napravimo jednu zatvorenu cjelinu gdje imamo klasičnu cirkulaciju ljudi uz propisane razmake i dezinfekcijskim uvjetima.
Pervan kaže kako ima osjećaj da se država oduvijek pa i sada maćehinski odnosi prema tržnicama jer se već danima najavljuje ponovna prodaja na štandovima, proizvođači za to pripremaju svoje proizvoda, a odluka nikako da se donese. I dalje smatra da je prodaja na tržnicama sigurnija nego u trgovačkim centrima.
– Ako ovo nije dovoljno dobro napravljeno, a vidjeli smo što se radi u trgovačkim centrima, kako ljudi kupuju, kakve distance drže, kako se rukama kopa po voću i povrću – ja ne znam što onda dalje reći.