Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  8C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Karlovac Život Podijeli

Ornitološki park na Petrovcu

Park se proteže na gotovo 14 hektara, a projekt su, uz pomoć nizozemske Vlade, prije dvije godine pokrenuli karlovački PCAP i ‘Hrvatske šume’, i u njega je već uloženo oko pola milijuna kuna, rečeno je na današnjoj pressici. – Karakteristike tog ornitološkog parka nisu uobičajene. Radi se prevenstveno o zaštiti ptica dupljašica, odnosno, ptica šumskih […]

Park se proteže na gotovo 14 hektara, a projekt su, uz pomoć nizozemske Vlade, prije dvije godine pokrenuli karlovački PCAP i ‘Hrvatske šume’, i u njega je već uloženo oko pola milijuna kuna, rečeno je na današnjoj pressici.

– Karakteristike tog ornitološkog parka nisu uobičajene. Radi se prevenstveno o zaštiti ptica dupljašica, odnosno, ptica šumskih staništa. Započeti su radovi na pripremi tog centra, koji će biti u dvije cjeline – edukaciji učenika i poučna ornitološka staza – najavio je Damir Kršić iz PCAP-a.

Ta će staza biti duga oko 3 kilometra, s poučnim tablama, koje će biti postavljene do proljeća. Već je izgrađena lokva za ptice i to od prirodnih materijala, te zasađene autohtone vrste grmlja i drveća.

O parku su već obavještene škole u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji, a u njemu će se, u početku, odvijati terenska jednodnevna nastava u prirodi i to iz različitih predmeta. U budućnosti, kad se naprave bungalovi kraj Lovačkog doma, učenici će se na Petrovoj Gori zadržavati i dulje.

Oliver Vlajnić iz karlovačke podružnice ‘Hrvatskih šuma’ kaže kako će se ovaj park odlično uklopiti u sadržaje već ponuđene na Petrovoj Gori – od posjeta spomeniku na Petrovcu, Pavlinskom samostanu do Lovačkog doma, kraj kojeg se uređuje jedinstvena staza za invalidne osobe.
– Ta će staza vjerojatno biti gotova u travnju. Tesarski su radovi gotovi, još treba postaviti table. Bit će prilagođena za osobe s posebnim potrebama, onima u kolicima, ali i slijepim i slabovidnim osobama jer će imati tekstove na Brailleovu pismu – najavio je Vlajnić.

Pročitajte i ovo

OVO JE BILO BRZO

Mandić: Skinut ćemo točku o imenovanju vijeća za potrošače, nije to kozmetika