Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Županija PISMO VIKENDAŠICE Podijeli

“Osigurajte poštenu naplatu odvoza, vratite kontejner, a žalbe pišem već 10 godina”

Vikendašica upozorava na nesrazmjer cijene odvoza otpada i boravka na vikendici, ali i na iznos kojeg plaćaju i navodi niz problema

Vikendašica iz Zagreba Petra Gašpert koja boravi u Zvečaju obratila se otvorenim pismom našem radiju te dugoreškom gradonačelniku zbog kako kaže, problema s odvozom smeća, ali i dugogodišnjem naplaćivanju usluge koju, dodaje, nisu izvršavali 30 godina.

Traži da se osigura poštena naplata i da ona bude sukladno stvarnoj količini, a ne 20 puta više.

U pismu stoji:

Godinama pišem žalbe Čistoći Duga Resa d.o.o. radi problema s odvozom smeća, ali bez uspjeha. Zbog toga sam se mailom obratila gradonačelniku Duge Rese. Odgovor nisam dobila od njega, nego od gospođe Helene Milković Klokočki, pročelnice Gradske službe Duga Resa, koja u odgovoru navodi da je gradonačelnik upoznat s mojim upitom. Kako u tom mailu gospođa Milković Klokočki iznosi neistine, pitam se je li to točno, pa ovim putem želim javno napisati istinu o poslovanju Čistoće Duga Resa d.o.o. , o dugogodišnjem naplaćivanju usluge koju nisu izvršavali 30 godina.
Gospođa Milković Klokočki je napisala da se „godinama taj problem rješavao tako da je za 6 vlasnika nekretnina, bio postavljen spremnik od 1100 l uz glavnu prometnicu“
i da mi odlaganje smeća „nije predstavljalo problem do uvođenja novog sustava gospodarenja otpadom 2019. godine i povećanja cijena javne usluge“ te da nakon toga podnosim prigovore da sam „nezadovoljna odlaganjem u zajednički spremnik.“
To nije istina.
30 godina smo plaćali odvoz smeća usprkos tome što nismo imali gdje baciti smeće,, a zbog tog problema žalbe pišem već deset godina, od kada sam ja vlasnik. (prije su bili moji roditelji) 172800 litara „odvoza“ i oko 20.000,00 kuna uplaćenih na račun Čistoće Duga Resa, iako tijekom ta tri desetljeća nisu prikupili ništa. Na moje upite kako da koristim uslugu ako nemam gdje baciti smeće nitko nije odgovorio.
U trenutku povećanja cijene, početkom 2019. nigdje nije bilo kontejnera tj. nije nam bilo omogućeno odlaganje otpada. Poslala sam žalbu jer je dignuta cijena usluge koja se ne vrši 30 godina, a u kojoj ponovo tražim da se postavi kontejner na Kolodvor ili cestu za Lipu. Kontejner je postavljen (iznad moje vikendice) tek u listopadu 2019. Kada smo u ljeto 2020. došli na vikendicu kontejnera tamo nije bilo. Kasnije smo vidjeli da je premješten kod Glavnog kolodvora, što je nekih 800 m dalje. Međutim, već u jesen 2020-te, nije ga bilo niti na jednoj od te dvije lokacije.
Kontejner je maknut, a umjesto njega dobili smo vreće od 120 litara, koje bi trebali odložiti kada ih napunimo. Kako na vikendicu dolazimo desetak puta godišnje (na vikend) i imamo 2-3 litre smeća to bi značilo da vreću sa smećem moramo čuvati par godina. Ako bi umjesto toga odložili tako veliku vreću s tako malo smeća to bi bilo štetno za okoliš, jer bi vreću mogao odnijeti vjetar ili bi ju mogle životinje rastrgati dok danima čeka na odvoz.
Cijena koju moramo plaćati je 60 kn mjesečno, tijekom cijele godine, to je ukupno 720 kn. Od desetog do petog mjeseca ne dolazimo, tijekom ljeta dođemo najviše 2 puta mjesečno, a nakon vikend boravka imamo smeća tek za jednu malu dućansku vrećicu. Ukupno tijekom cijele godine, manje od tih 80 litara, koje bismo trebali plaćati mjesečno.
Molim vratite kontejner, osigurajte poštenu naplatu, prema volumenu odloženog otpada ili bar da to bude bliže stvarnoj količini, a ne dvadeset put više. Cijena usluge od 60 kn za vikendaše koji dolaze tek povremeno je pretjerana . Za usporedbu, u Zagrebu (gdje živim) mjesečno plaćam 47 kuna, a da recimo imam vikendicu na području Karlovca, plaćala bih manje od 40 kn.
Molim da netko uloži malo volje i truda kako bi uveo reda u vršenje usluge odvoza, te osmislio pravedan način plaćanja za vikendaše.

FOTO: ilustracija

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukavina i trenerica Rašić složni: Idemo u Veliku Goricu bez pritiska i nadamo se dobrom rezultatu