Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Život MISLITE UNAPRIJED Podijeli

Osiguranje od potresa

UNIQA osiguranje nekretnina pokriva nezgode prouzrokovane iznenadnim situacijama upravo poput potresa.

U svjetlu recentnih potresa i njihovih devastirajućih posljedica, nameću se misli o načinima zaštite vlastitog zdravlja, ali i imovine.

Počevši još od prvih, strahovitih potresa u Petrinji krajem prosinca 2020. godine do brojnih umjerenih i relativno jačih koji nastavljaju potresati ostatak Hrvatske u 2021. godini (30. ožujka pokraj Visa magnitude 4,2, onaj kod Gline 3. ožujka iste magnitude, među ostalima), potresi su, nažalost, postala učestala briga.

Već je potres sam po sebi stresno i ponekad traumatično iskustvo koje ljude doslovce i metaforički poljulja. Osjećaj stabilnosti je u tim okolnostima i više nego dobrodošao.

Osiguranje nekretnine, koje obuhvaća osiguranje od potresa, jedan je od mogućih načina na koji je moguće vratiti taj osjećaj stabilnosti.

Što pokriva osiguranje od potresa?

UNIQA osiguranje nekretnina pokriva nezgodne prouzrokovane iznenadnim situacijama upravo poput potresa.

Bilo da želite osigurati kuću, stan, vikendicu ili apartman, UNIQA osiguranje nekretnina je rješenje. Moguće je čak ugovoriti dodatno pokriće unutar police automobilske odgovornosti koje pokriva štetu nastalu potresom, premda se svaka prijava takvog oštećenja razmatra zasebno uzevši u obzir stvarnu štetu na vozilu i ugovoreni iznos osiguranja (koji može iznositi 50.000 ili 100.000 kn).

Osiguranje od potresa ugovara se posebno pošto se potresi tretiraju kao dodatni rizik. Ovo osiguranje pokriva štete nastale uslijed potresa u osiguranom prostoru i to za potrese intenziteta od 5 ili više stupnjeva prema Mercalli-Cancani-Sieberg ljestvici.

Koji su uvjeti osiguranja od potresa?

Svaki osiguranik, osim ako nije drugačije navedeno u polici osiguranja, sudjeluje s franšizom od 2% od iznosa navedenog u polici. U prijevodu, isplaćena naknada se umanjuje za iznos franšize (npr. bit će umanjena za 20.000 kn ako je ugovoreni iznos osiguranja 1.000.000 kn). Vrijedi imati na umu da osiguranje ne pokriva štetu manju od ugovorenog iznosa.

Je li moguće naknadno ugovoriti osiguranje od potresa i ostvariti pravo na naknadu?

Moguće je! Ako se dogodio potresa i Vaša imovina je neoštećena, možete ugovoriti osiguranje po istoj cijeni koja je vrijedila prije potresa. Nefunkcionalni objekti ne mogu se retrogradno osigurati.

No, ako je Vaša imovina pretrpjela samo manja oštećenja i objekt je i dalje funkcionalan, naknadno osiguranje je moguće. Potrebno je za to kontaktirati UNIQA osoblje sa zahtjevom za osiguranje i pritom priložiti fotografije koje detaljno prikazuju postojeća oštećenja te navesti stupanj oštećenja.

Fotografije trebaju prikazivati krov i fasadu sa svih strana, ako je to moguće. Potrebno je također snimiti i unutrašnjost objekta. Za fotografije eksterijera i interijera je poželjno imati snimke iz što više kuteva i sa što boljim aparatom kako bi oštećenja bila bolje vidljiva. Za osiguranje opreme i zaliha unutar objekta, potrebno je i njih fotografirati kako bi bio vidljiv način skladištenja. U slučaju da želite osigurati više objekata, svi moraju biti vidljivi na fotografijama, a fotografije moraju također jasno prikazivati koji je međuodnos i položaj svih objekata.

UNIQA potom procjenjuje štetu na objektu. Ako su doista u pitanju samo manja oštećenja poput onih na krovu i crjepovima ili popucale/otpale žbuke, a koja ne narušavaju stabilnost i funkcionalnost objekta, osiguranje se najčešće odobrava.

Kako mogu prijaviti štetu od potresa?

UNIQA omogućuje prijavu štete online, putem e-maila ili putem telefona (01 6324 200).
Optimalno je ako možete priložiti fotografije oštećenja radi procjene štete te da navedete kontakt podatke kako bi Vas UNIQA osoblje moglo kontaktirati o daljnjim postupcima.

Kako mogu ugovoriti osiguranje od potresa?

Osiguranje je moguće jednostavno i brzo ugovoriti. Sve što trebate učiniti je zatražiti ponudu na UNIQA web stranici.

Alternativno, možete kontaktirati UNIQA osiguranje putem poviše navedenog e-maila ili telefona. Rado ćemo Vam odgovoriti na sva pitanja i pružiti pomoć u ovim neizvjesnim okolnostima.

(sponzorirana objava)

Pročitajte i ovo

ODBOJKA

Karlovčanke novu sezonu Superlige otvaraju domaćim ogledom s Nebom, mlađe kolegice na startu sezone putuju u Petrinju