Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -3C° Karlovac

 • weather-image

  -3C° Duga Resa

 • weather-image

  -5C° Ogulin

 • weather-image

  -3C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Karlovac POČAST OLIMPIJCIMA Podijeli

Otkrivena sportsko-turistička ploča o Jelici Pavličić-Štefančić i Krešimiru Račiću

Jelica Pavličić-Štefančić i Krešimir Račić zlatnim su slovima upisani u povijest karlovačke i hrvatske atletike.

U povijesti karlovačke atletike dva imena, olimpijaca Krešimira Račića i Jelice Pavličić – Štefančić odavno su upisana zlatnim slovima, a sada će sportsko – turistička ploča na Foginovom govoriti više o tome svima koji će prolaziti šetnicom uz staro atletsko igralište i kupalište.

-Otvaramo ovu ploču kako bi buduće generacije sportaša imale podsjetnik tko je na ovom starom atletskom stadionu dešavalo i tko je tu trenirao, rekao je predsjednik Zajednice sportova Karlovačke županije Želimir Feitl.

Račić prvi bacio kladivo preko 60 metara, Jelica na 400 metara oborila svjetski rekord

Krešimir Račić bio je bacač kladiva. Prvi je Hrvat koji je bacio kladivo od 60 metara, 1955. godine.

Sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. gdje je nakon finala zauzeo 6. mjesto. Nastupio je i na Olimpijskim igrama u Rimu 1960., na europskim prvenstvima u Berlinu 1954. i Stockholmu 1958.. Na Balkanskim igrama bio je 11 puta od 1954. do 1966., a sedam puta je osvajao naslove prvaka bivše Jugoslavije u bacanju kladiva. Najboljim sportašem Hrvatske proglašen je 1956. Umro je nesretnim slučajem 19. lipnja 1994. godine, pokopan je na Groblju Dubovac.

Jelica Pavličić, udana Štefančić, bila je sudionica Olimpijskih igara u Montrealu 1976. godine, a na Balkanskim igrama u Sofiji 1974., u utrci na 400 metara postavila je svjetski rekord s vremenom 50,98 sekundi.

U bivšoj državi je 19 puta pobijedila u različitim sprinterskim disciplinama i štafetama od ’71. do ’79.,  a s Balkanskih igara u istom periodu donijela je devet zlatnih medalja. Medalje je osvajala na dvoranskim prvenstvima Europe, Univerzijadi, Mediteranskim igrama. Proglašena je najboljom sportašicom ex-Yu i Hrvatske. Najbolja je bila u anketi Sportskih novosti te je sportašica 20. stoljeća Karlovačke županije. Dobitnica je godišnje državne nagrade za sport Franjo Bučar 2005. te državne nagrade Franjo Bučar za životno djelo 2016.

-Čovjek se naježi kada čuje sva ova postignuća, naglasio je predsjednkk Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić.

-Današnji dan obilježava i povijest i sadašnjost i budućnost karlovačke i hrvatske atletike. Sretan sam da je i gradonačelnik prepoznao važnost atletike i da je napravljen projekt na stadionu. Sretni smo u Ministarstvu da smo ga mogli podržati s 3,5 milijuna kuna. To je jedan od 99 infrastrukturnih projekata koji su napravljeni u proteklih pet godina vrijednih nešto manje od 50 milijuna kuna, rekao je pak ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sporta Krešimir Šamija.

-Jako sam vesela i iznenađena da je došao skoro cijeli sportski svijet. Hvala svima da su uopće došli na ideju, ali podsjećam i tko je isto zaslužan za ovaj rezultat – profesor Dujo Oreščanin. Njemu zahvaljujem što je ova ploča ovdje, rekla je Jelica Pavličić – Štefančić nakon što je danas zajedno s unučicom otkrila ovu spomen ploču.

Naime, na Koranu su danas uz Šamiju i Veštića stigli i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač te predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec.

Ova ploča bit će inspiracija mladim atletičarima

A upravo je karlovački ogranak zbora sportskih novinara prije godinu dana inicirao postavljanje ploče. Gradonačelnik Mandić je inicijativu prihvatio.

-Ovu ploču smo možda trebali staviti i prije, ali evo, bolje ikad nego nikad. Zahvaljujem se Jelici i svima onima koji su obilježili karlovačku atletiku i pronijeli ime Karlovca širom svijeta. Vjerujem da će ova ploča biti inspiracija mladim atletičarima. Naša podrška atletici nije sporna, naglasio je Mandić.

Dokaz tome je novouređena atletska staza na Čavlekovom stadionu u čije je uređenje i opremanje Grad uz pomoć države uložio milijune. Danas se zahvaljujući tome tamo ponovo održavaju međunarodna natjecanja.

Pročitajte i ovo

ODBOJKA

Ipak bez čuda u Zagrebu: ‘Mladostašice’ odigrale jako dobru utakmicu, glatko nadigrale ‘Kelteksice’ i prošle u finale Kupa