Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  7C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Život SAMOZAPOŠLJAVANJE Podijeli

Otvaranje obrta od sada i preko sustava e-građani

U prošloj godini u Karlovačkoj županiji podjednak broj otvorenih i zatvorenih obrta

Pokretanje obrta postaje sve jednostavniji proces. Naime, obrt je moguće registrirati i preko sustava e-građani. Bez čekanja i gubitka vremena.

-Stranke nam mogu slati i skeniranu dokumentaciju putem elektroničke pošte. Ne trebaju dolaziti. Pohvalila bih otvaranjee-obrtnice. Stranka nam je putem sustava e-građani poslala dokumentaciju  i zahtjev. Tako je postupak puno brži. Ukoliko je sve u redu s dokumentacijom već isti dan obrt se može registrirati, savjetuje predstojnica Ureda državne uprave Karlovačke županije Ines Pavlačić.

U prvoj fazi registracije, važno je odabrati vrstu obrta, prikupiti dokumentaciju te uplatiti pristojbe.

Kod obrta nema pretjeranih zavrzlama. No, pri otvaranju trgovina i ugostiteljskih objekata proces se zna zakomplicirati zbog zadovoljavanja minimalnih tehničkih uvjeta.

Na nedoumice oko registriranja obrta telefonski, putem e-maila, ali i osobno odgovaraju službenici Ureda za državnu upravu

Informacije o izdavanje obrtnice mogu se dobiti u uredu državne uprave, nadležnom uredu grada, Obrtničkoj komori ili u Udruženju obrtnika.

-Naši službenici su dostupni putem telefona i  maila. Stranke se mogu javiti i u sjedište Ureda. Ažurno odgovaramo na pitanja. Ukoliko strankama nešto nije jasno oko obrazaca uvijek nam se mogu obratiti i dobit će informaciju, savjet i pomoć, ističe Pavlačić.

Ove godine obrtnica se izdaje besplatno

Inače je cijena obrtnice 270 kn + 200 kn, a uplaćuje se na broj računa koji se dobije također u Uredu državne uprave. Dobra vijest je da u razdoblju od 2. siječnja ove godine do 01. siječnja sljedeće godine osobe koje ulaze u ovaj proces registriranja, oslobođene su plaćanja izdane obrtnice. U tom razdoblju trošak registracije obrta iznosi 250, 00 kn.

Obrtnica je izuzetno važan dokument jer se korisnicima svojih usluga obrtnik predstavlja upravo obrtnicom.

Sljedeća faza je otvaranje žiro računa u poslovnoj banci preko kojeg će se obavljati platni promet. Tada je važno ponijeti obrtnicu, pečat i osobnu iskaznicu.

Uz dobar poslovni plan poslije toga može se početi s radom. Naravno, tu su i poticaji od Zavoda za zapošljavanje i grada iz kojeg dolazi koji znatno mogu olakšati početak rada. Ostaje još trud, rad i malo sreće.

Pročitajte i ovo

GRADI SE NOVI SUSTAV

U Krnjaku i Bariloviću 53 ilegalna vodovoda odlaze u prošlost. Vodoopskrbu preuzima dugoreško Komunalno