Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  22C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Karlovac ZILIK Podijeli

Otvoren 46. ZILIK – vratio se korijenima

Umjetnici s djecom i djeca s umjetnica nit je vodilja svih 46. godina ZILIK-a

Vraćanje u prošlost, u 1965. kada je začeta ideja Zimske likovne kolonije, obilježilo je sinoćnje svečano otvaranje 46. ZILIK-a u Zorin domu.

Djeca doma “Vladimir Nazor” izvela su skeč kojim su pokazali kako je sve počelo iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Izložbom “Polifonija pokreta” sve je osnažio akademski slikar Željko Lesar.

U samim počecima su na ZILIK-u, uz štićenike doma, boravila djeca iz drugih domova i škola koja su pokazala izniman interes za likovno i kreativno izražavanje. Da bi to tako bilo i danas te da bi voditelji radionica lakše s njima radili, ove godine je broj djece na radionicama ograničen na 30. Također, umjetnici koji sudjeluju na Velikom ZILIK-u pozvani su da ožive duh boravka i stvaranja u istom prostoru s djecom i pokazati im tajne svog umijeća likovnog izražavanja.

Od iduće godine kroz javni natječaj bit će pozvani i novi umjetnici da se pridruže ZILIK-u, a od ove godine ZILIK je odlučio proširiti svoje djelovanje te pozvati akademske umjetnike za voditelje likovnih radionica na Malom ZILIK-u ne samo iz Karlovca i Zagreba, već iz gradova diljem Hrvatske tako da već ove godine dolaze umjetnice iz Gorskog kotara, Rijeke, Varaždina i Zadra.

Od osnutka ZILIK-a kroz koloniju su prošle na stotine umjetnika. Sudjelovali  su i najeminentniji hrvatski likovni umjetnici i umjetnice XX. stoljeća među kojima su Miroslav Šutej, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Zlatko Prica, Ivo Šebalj, Vasilije Josip Jordan, Nives Kavurić-Kurtović, Marija Braut, Jadranka Fatur, Ljerka Njerš, Branka Uzur, Dubravka Babić, Josip Diminić, Kosta Angeli Radovani, Šime Vulas, Predrag Goll, Ljubomir Stahov, Ivica Antolčić, Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Ivan Večenaj, Mijo Kovačić kao i mnogi drugi.

Pročitajte i ovo

KARLOVAC

Nakon Hidrisa i Feala u zoni Gornje Mekušje Grad očekuje i nove investitore