Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  -0C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Život OTVOREN Podijeli

Otvoren drveni most u Tomašnici: Ovaj most je melem na ranjenoj Dobri

Svi državni projekti koji se ne rade u suradnji s ljudima na terenu završe polovično

Ovaj most je naša zajednička pobjeda, rekao je župan Damir Jelić na otvaranju obnovljenog mosta preko rijeke Dobre u Tomašnici.

Dogovorno financirali su ga Županija te gradovi Ozalj i Karlovca ne bi li konačno osigurali siguran spoj dviju obala. Ovo je melem na ranjenoj dobri, naglasio je Jelić uputivši kritiku državnoj razini.

–  Jer svi projekti koje država uhvati, a ne rade se s ljudima s terena, a to ste vi ili s nama koji vas predstavljamo, završavaju polovično. Tako da i ovaj predivni most je melem na našoj ranjenoj Dobri.

Putem suradnje Ozalj i Karlovac nastavljaju i dalje, najavili su gradonačelnici Gordana Lišinić i Damir Mandić. A novi most ne razlikuje se puno od staroga osim što će sada biti siguran i dostajati za nekoliko desetljeća.

– Na osam pilota postavljene su četiri naglavne grede i u isto je utrošeno 48,5 kubika betona. Ugrađeno je i 4.150 kilograma željeza. Postavljeni su profili koji ukupno teže 23,5 tone. Gornji ustroj mosta je od hrastovine. Ukupno je utrošeno 45 metar akubnih hrastove građe ravnatelj ŽUC-a Stjepan Turković.

Most je izgrađen u 145 dana. Često se radilo po kiši i za blagdane. Njegova nosivost je 30 tona, ali je zbog sigurnosti ograničena na 20 tona. Preko 45 metara dugog drvenoga mosta smije se voziti 10 kilometara na sat.

A sada kada imaju novi drveni, stanovnici Zadobarja i Tomašnice se pitaju hoće li ikada imati betonski most.

Turković im poručuje: – Neka ta dobra vibracija živi u nama da će jednog dana ovdje biti i betonski most.

Pročitajte i ovo

JOSIPOVE SRIJEDE

“Bit hrvatskih obitelji i naroda je duhovna podloga. Žive bi nas progutali kad smo napadnuti, da nismo molili i vjerovali, a branitelji nosili krunice”