Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  17C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Karlovac KULTURNA BAŠTINA Podijeli

Ove godine bit će završena obnova kapelice Svih svetih na Dubovcu

Ministarstvo kulture ove godine u karlovačku kulturnu baštinu ulaže 2,4 milijuna kuna

Građevinsko – restauratorski radovi na kapelici Svih svetih na Rimokatoličkom groblju Dubovac u Karlovcu bit će ove godine završeni.

Nakon istražnih radova, u kapelici se godinu dana radilo na sanaciji podloge, a ova godina posvećena je rekonstrukciji oslika posebno onog navrijednijeg. Radi se o slici Posljednjeg suda na stropu čijih je 40 posto oštećeno. Rekonstrukciju oslika obavit će Vuksan – slikarsko konzervatorska radionica iz Velike Gorice.

– Bit će kao s početka 20. stoljeća kad ju je oslikao Marko Antonini, kaže restaurator Josip Vuksan.

Radove na kapelici zajedno financiraju Ministarstvo kulture i Grad Karlovac.

– I ove godine zajednički ulažemo, Ministarstvo 300 tisuća kuna, a mi 288 tisuća kuna. Ove godine će projekt biti završen i kapelica otvorena za predviđene namjene, ali i za posljetiteljima za razgledavanje, rekla je dogradonačelnica Andreja Navijalić nakon obilaska kapelice.

Osim ovog sakralnog objekta u Karlovcu se obnavlja i mrtvačnica na Židovskom groblju – točnije temelji ove također kulturne baštine. S Ministarstvom kulture obnavlja se i crkva Sv. Margarete, započeti su radovi na krovu Franjevačkog samostana, na župi Banija radilo se na fasadi, a podupire se i daljnje uređenje eparhijskog dvora kod pravoslavne crkve Sv. Nikole te zgrade u Radićevoj ulici.

– Ukupno sufinanciranje Ministarstva kulture po pitanju kultrune baštine u Karlovcu za ovu godinu iznosilo je 2 milijuna i 400 tisuća kuna.  Velikim dijelom ono je uključeno i u Zvijezdu, kaže dogradonačelnica Andreja Navijalić.

Grad Karlovac je partner i na projektu KA-MODA za koji se izrađuje glavni projekt. Sljedeće godine ministarstvo bi taj prostor u Kraševoj ulici trebalo nastaviti uređivati za svoj Konzervatorski odjel u Karlovcu. Također, ove godine statički će se stabilizirati i sanirati Lončarevu kuću u Haulikovoj ulici. Radi se o drvenoj kući iz 18. stoljeća koja je jedina takva u Zvijezdi i oslikava graditeljsku baštinu. Trebala bi biti obnovljena u sklopu europskog projekta i postati centar kulturne baštine u karlovačkoj povijesnoj zvijezdi.

Pročitajte i ovo

ZAHLADILO JE

Gradska toplana počela grijati Karlovčane