Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život VRIJEME ZA VRIJEME Podijeli

Ožujak je bio iznadprosječno topao. Travanj će biti takav nakon 10. u mjesecu

Promjene vremena, prodori hladnog zraka i slično uglavnom su se događali ponedjeljkom

Treći mjesec u godini čijim prvim danom počinje klimatološko proljeće, nastavio je niz iznadprosječno toplih mjeseci.

Siječanj, siromašan oborinama bio je 2 stupnja topliji, veljača, koja je u nekim danima rušila višedesetljetne rekorde u toplini, zabilježila je odstupanje od čak 4 Celzijusa, a ožujak je na karlovačkom području bio od 3 – 4 stupnjeva topliji od uobičajenih vrijednosti.

Oborina je palo oko 75 litara, što je srednja vrijednost, a kuriozitet je da su kiše, ali u dva navrata i snijeg padali uglavnom ponedjeljkom.

Osim toga, ožujak 2019. bit će zapamćen po gotovo nevjerojatnom voznom redu promjena vremena. Naime, svaki vikend bio je sunčan i (pre)topao dok su promjene vremena s kišom, susnježicom i snijegom nastupale s prvim danom tjedna. Tako su sve nedjelje temperaturno osjetno odskakale od prosjeka i grijale nas između 18 i čak 24 celzijevca.

Prodori hladnog zraka bili su kratkoga daha, pa su u unutrašnjosti donijeli nekoliko jutara s mrazom, a na Jadranu nisu izostale tradicionalne “marčane bure”, dok je snijeg “zalutao” i na otok Brač i splitsko zaleđe.

U odnosu na prošlu 2018. godinu radi se o dijametralno suprotnom vremenu posebno ako se prisjetimo da je prošlogodišnjeg ožujka bilo obilnog snijega, a njegovim naglim topljenjem i poplava, box barijera…

A ako je suditi po Lokvarskom kalendar, travanj bi trebao biti pravi proljetni, ugodno topao nakon 10. travnja, a pred kraj mjeseca kiša će zaliti travu i raslinje.

Pročitajte i ovo

DUGA RESA

Blagoslovljeno raspelo na dugoreškoj Staroj cesti: Vraćeno nakon 74 godine