Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Ante Tomić za hrvatsku reprezentaciju zaigrao je, bez većih uspjeha, na pet velikih natjecanje. No, stasiti Dubrovčanin pamti i zlato s Mediteranskih igara 2009. godine u Italiji... Košarkaška ikona Barcelone krenula nekim novim putem... Američki predsjednik Donald Trump naredio je u subotu izgradnju "Nacionalnog vrta američkih heroja" kako bi obranio "našu veliku nacionalnu priču" od onih koji vandaliziraju spomenike, piše u subotu BBC. Posebni tim ima 60 dana od Trumpove uredbe da predstavi planove, uključujući lokaciju vrta. Trump inzistira da spomenici moraju biti realistični, a ne "apstraktni ili modernistički". Nakon što je nenaoružani Afroamerikanac George Floyd ubijen prilikom privođenja u svibnju, prosvjednici su porušili brojne spomenike širom SAD-a. Ponajviše se ruše spomenici robovlasničkoj Konfederaciji, ali meta prosvjednika bili su i kipovi Kristofora Kolumba, prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona te predsjednika Andrewa Johnsona i Theodorea Roosevelta. Trump je oštro kritizirao rušenje bilo kakvih spomenika, pa tako i spomenika povezanih s Konfederacijom. Dan ranije u govoru za Dan neovisnosti na planini Rushmore osudio je prosvjednike koji ruše spomenike, rekavši da se time ugrožava američka nacionalna baština. Vrt, koji bi trebao biti smješten u prirodi blizu grada, trebao bi biti otvoren 4. srpnja 2026, stoji u Trumpovoj izvršnoj uredbi. Trump je pozvao državna tijela i građanske organizacije da doniraju sredstva za izgradnju vrta. Na Trumpovom popisu "povijesno značajnih" Amerikanaca nalaze se utemeljitelji SAD-a, poput Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona, ali i graničar Davy Crockett, utjecajni evangelički propovjednik Billy Graham, bivši predsjednik i glumac Ronald Reagan te heroji Drugog svjetskog rata generali Douglas MacArthur i George Patton. U vrtu će se također nalaziti spomenici crnačkoj aktivistici za ukidanje ropstva Harriet Tubman te Martinu Lutheru Kingu. Trump je naredio izgradnju Nacionalnog vrta heroja SAD-a Posjetitelj zoološkog vrta prijavio je napad, nakon čega je osoblje namamilo tigricu Irinu da se odmakne od žrtve i životinja se povukla u svoju nastambu, priopćili su policija i uprava zoološkog vrta... Zurich: Sibirska tigrica usmrtila čuvaricu u zoološkom vrtu Vratar Juventusa, 42-godišnji Gianluigi Buffon nastupom u subotnjem susretu postao je samostalni rekorder po broju nastupa u povijesti Serie A, ovo mu je bio 648. nastup Juventus utrpao četiri komada u derbiju, CR zabio slobodnjak, a Buffon je prestigao Maldinija!

Županija PACIJENTI Podijeli

Pacijenti karlovačkoj bolnici duguju 1,3 milijuna kuna

Dužnici najčešće jedni te isti

Čak 1711 pacijenata duguje više od 1,3 milijuna kuna Općoj bolnici Karlovac za participaciju za liječenje.

Dug je to koji datira od 2009. i napravljen je najvećim dijelom nakon pregleda u hitnim ambulantama. Kako Radio Mrežnica doznaje, dužnici su najčešće jedne te iste osobe, socijalni slučajevi ili ljudi bez osiguranja.

Protiv onih koji ni nakon opomena nisu podmirili svoje račune bolnica je pokrenula ovrhe. No, baš zbog lošeg ekonomskog stanja u kojem se dužnici nalaze, dug u cjelosti vjerojatno nikada neće biti naplaćen.

OB Karlovac oprostila 39 tisuća kuna

U bolnici su nam potvrdili da je kod ovršnih postupaka “naplata slaba jer se uglavnom radi o pacijentima koji ne rade, imaju blokirane račune i slično”.

Kako se broj ovršnih postupaka ne bi povećavao Opća bolnica je odlučila oprostiti dužnicima iz 2015. i 2016. godine čiji su računi za participaciju liječničkog pregleda niži od 200 kuna. Ukupno to znači otpis 39 tisuća kuna za čak 590 pacijenata.

– Dug dužnika je nekakvih 25 do 50 kuna za jedan ili dva pregleda koji nisu plaćeni u Općoj bolnici Karlovac, a troškovi ovrhe i dostave se popnu do 199 kuna. Znači, više košta cijeli postupak naplaćivanja nego sami dug, naglašava ravnatelj Ervin Jančić.

Pročitajte i ovo

NAJNOVIJE O KORONI

Rezultati o koroni za Karlovačku županiju još se čekaju