Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Županija RAZVOJ KOŠTA Podijeli

Peretić: Netretić ima investicijski bum, a radimo sve za razvoj ovog kraja

Od modernizacije i uređenja cesta, preko budućeg sportskog centra, nove javne rasvjete, obnove objekata, u Netretiću rade punom parom

U općini Netretić i ove godine, moglo bi se reći, traje investicijski bum koji je nastavak onog lanjskog, a koji je bio težak 5 milijuna kuna. Ove godine uspijeva se zadržati ritam i već su na impozantnom iznosu od 3,9 milijuna kuna.Uz ono što planiraju do kraja godine, iznos bi mogao biti veći za 700 tisuća kuna!

Podatak je to kojeg s ponosom ističe načelnik Marijan Peretić.

Lani je taj “bum” po prvi puta iznosio pet milijuna kuna, a Peretić kaže da ga uspijevaju održati i ove godine. Za razliku od perioda otprije četiri godine kad je godišnji iznos investicija iznosio milijun kuna, ovo su brojke kojima se treba pohvaliti.

-Najveća investicija u općini nam je modernizacija 9 nerazvrstanih cesta vrijedna nešto više od 1,4 milijuna kuna. Riječ je o cestama u mjesnim odborima Jarče Polje, Dubravci, Novigrad, Stative, Brajakovo Brdo, Vinski Vrh, Netretić, Kunići i Prilišće, a radovi traju i uskoro bi trebali biti gotovi.

Jedan od većih projekata u općini je i sanacija i uređenja groblja Završje vrijedna skoro 600 tisuća kuna, nastavlja Peretić. Radovi su pri kraju, baš kao i obnova društvenog doma u Mračinu vrijedna skoro 470 tisuća kuna.

Jedan dio investicija odnosi se i na Stari grad Novigrad, točnije izradu projektne dokumentacije a njegovu obnovu te za geodetke radove, a sve je vrijedno skoro 120 tisuća kuna. U Novigradu se sanira i stara mrtvačnica te parkiralište za koje općina izdvaja 196 tisuća kuna.

Dobar komad investicijskog “kolača” odnosi se i na održavanje nerazvrstanih cesta vrijedno 493 tisuće kuna. A da u Netretiću planiraju i turizam svjedoči i uređenje ceste do turističke zone Kunići gdje bi uz Kupu trebao biti robinzonski kamp. Općina uređuje i proširuje cestu, a to je vrijedno 75 tisuća kuna. Još jedan dobar potez vezan upravo za turizam u Netretiću su napravili i kroz izmjene i dopune prostornog plana. Za to su dali gotovo 100 tisuća kuna.

– Dobra i Kupa teku kroz naš kraj i smatramo da je kontinentalni turizam glavni za razvoj našeg kraja, pa smo dosta područja uz te rijeke stavili u turistička područja. Računali smo na budućnost, a ima i dosta upita ljudi koji bi ulagali na turizam u ovom području, kaže Peretić.

Jedan od problema na području općine jest i veliki gubitak u vodoopskrbnom sustavu, pa su u općini i taj projekt sufinancirali sa 190 tisuća kuna. Njime će se utvrditi gdje se voda gubi i što zapravo treba učiniti, a nositelj je dugoreško Komunalno.

Ono što u općini planiraju do kraja godine jest i izrada glavnog projekta budućeg sportsko-rekreacijskog centra Dobra, planiraju rekonstruirati javnu rasvjetu odnosno zamijeniti postojeću LED lampama, malo će urediti i dvorište općine, postaviti ogradu na igralištu u Netretiću,  ali i sanirati klizište u Dubravcima. Ono što im je dobar plan za dobru budućnost jest i prenamjena, odnosno uređenje zgrade područne škole u Novigradu za potrebe vrtića i mališane od 3 do 7 godina. Samo ovi projekti vrijedni su gotovo 700 tisuća kuna, pa načelnik ne krije zadovoljstvo što se stvari miču u dobrom smjeru.

-Fokusirani smo na rad za ljude, za ugodan i kvalitetniji život u Netretiću nego u drugim sredinama, objašnjava Peretić.

Bude li sve kako treba i obistine li se svi planovi, ovaj kraj smješten na Bogom danoj poziciji uz dvije prekrasne rijeke i savršeno prostorno povezan sa Zagrebom, Rijekom i susjednom Slovenijom,  možda bi u budućnosti mogao postati kraj u kojeg se dolazi živjeti.

 

Pročitajte i ovo

POSJET PREMIJERA

Andrej Plenković danas u Slunju