Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Život PETAK 13. Podijeli

Petak 13. ne zabrinjava mlade Karlovčane. Loše stvari nemaju veze s datumom

Iako naširoko poznat po lošim događanjima od kojih su neki već postali legende, ovaj datum nikako ne dira karlovačke srednjoškolce

Petak 13. oduvijek je bio zanimljiva kombinacija dana i datuma, a mnogi od njega zaziru i prepuštaju se praznovjerju. Kolaju tako priče kako je nesretan, neke imaju ishodišta u povijesti, neke opet u praznovjerju.

Tako je kralj Filip od Francuske zabranio je djelovanje reda Templara u petak, 13. listopada 1307. godine, te im oteo svu imovinu. Mnoge od njih je mučio i poubijao pod optužbom za herezu. Istraživanje objavljeno u British Medical Journalu pokazalo je da se na petak 13. događa 52% više motociklističkih nesreća nego na ostale petke. Švedski znanstvenici također su utvrdili da se u zemlji taj dan uvijek događa natprosječan broj incidenata.

Najveći rizik na petak 13. je vjerovanje u kobnost petka 13.. Ako su ljudi praznovjerni, onda sami vjeruju da su tada u većoj opasnosti nego kroz ostatak godine. Zbog toga su vjerojatno napetiji i slabije fokusirani što može dovesti do različitih nesreća.

I dok su stariji više praznovjerni, mladi u tome ne vide nikakvu dramu. Loše stvari se događaju, datum nema s tim veze, govore nam karlovački tinejdžeri.

 Iako je petak 13., koji je naširoko poznat kao dan kada se događaju loše stvari, mladi Karlovčani ne misle da bi im se toga dana nešto loše moglo dogoditi.

Šesnaestogodišnji Danijel Bosnić, kaže nam kako on nikako nije praznovjeran. Za njega je petak 13. samo još jedan datum u kalendaru na koji se, napominje, zbog nekog broja ne mogu dogoditi loše stvari. Koliko pamti, sam nije imao loših iskustva na taj dan, te ih niti ne očekuje. Taj dan će provesti kao i svaki drugi.

Također još jedan karlovački srednjoškolac, Dino Spudić, kaže da ne vjeruje u petak 13. Za neke stvari možda je praznovjeran, ali ovo ne smatra dramom.

Njemu se ništa loše dosada nije dogodilo na petak 13., a misli da se niti ne može ikome nešto dogoditi samo zbog datuma i u petak sve normalno planira raditi.

Pročitajte i ovo

ŽRTVE TOTALITARIZMA

Međuvođe se sjećaju žrtava partizanskog terora: Ljeti 1945. ubijeni hrvatski vojnici i civili dovezeni iz logora na Dubovcu