Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Život VODA JE ŽIVOT Podijeli

Peticija MOST-a: Želimo vodu u Ustav, potpisivanje i u Karlovcu

Cilj je osigurati da u budućnosti svaki građanin RH ima pristup pitkoj vodi te da to ne može biti ugroženo ikakvim privatnim interesom

Želimo vodu staviti u Ustav, rekli MOST-ovi saborski zastupnici Nikola Grmoja i Marko Sladoljev u Karlovcu na štandu ove stranke kod Robne kuće na kojem se već pet dana prikupljaju potpisi podrške ustavnim promjenama.

– Želimo zaštiti vodu, želimo vodu staviti u Ustav. Ja mislim da je ovo područje pogotovo bogato vodom, svjesno tog problema. Mi želimo da se u budućnosti nikada voda nemože privatizirati tj. izvori vode i komunalne djelatnosti, kako se to dogodilo u nekim drugim zemljama. Zahvaljujem Karlovčanima koji potpisuju, odaziv je velik, naglasio je Sladoljev.

Za stavljanje vode u Ustav, kaže pak Grmoja, imaju podršku oporbe, ali i dijela vladajućih stranaka jer HSLS je također pokrenuo svoju incijativu. Uvjeren je da će na kraju voda postati ustavna kategorija jer, kaže u Saboru postoji svojevrsni konsenzus o ovom pitanju. Time bi se omogućilo svakom građaninu RH da uvijek ima pristup pitkoj i čistoj vodi.

– Možda sada pušemo na hladno, ali kada bi se voda zaštitila Ustavom na ovakav način nikada se ne bi moglo dogoditi da netko dobije ili koncesiju ili da kupi neki izvor i da time ugrozi dostavu pitke vode svakom građaninu Republike Hrvatske. Dakle, mi želimo osigurati da i u perspektivi, u budućnosti ta pristupnost vode ne bude ugrožena, naglasio je Grmoja.

Potpise planiraju prikupljati sve do kraja rujna, a onda ih predati predsjedniku Sabora gdje bi potom trebala biti održana rasprava i dosnesena odluka o promjenama Ustava. Osim štanda kod robne kuće, u Karlovcu se peticiju može potpisati i na tržnici, a bit će to moguće i na Danima piva kada počnu 30. kolovoza. Potpisati se može i u Sinju, Metkoviću, Rijeci, a od subote i u Zagrebu. MOST planira s peticijom doći u svaki grad i općinu u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo

SAJAM UDRUGA

58 udruga sutra na karlovačkoj promenadi predstavlja svoj rad