Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  19C° Slunj

Video Život PETRINJA DANAS Podijeli

Petrinjci: Prošli smo mi i jače tegobe, nema mjesta očaju. Pogledajte video trenutka potresa

Gradonačelnik Petrinje očekuje pomoć države i već sutra milijune na računu

Nastojat ćemo pomoći Sisku i Petrinji, poručio je državni vrh premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović nakon što su danas obišli Petrinju. Potres koji je jutros pogodio ovo područje napravio je značajnu materijalnu štetu, ljudskih žrtava na sreću nije bilo.

Pogledajte trenutak potresa u Petrinji na snimkama Tomislava Pendelina.

-Tu smo da vam pomognemo, rekao je premijer Andrej Plenković koji je zajedno s predsjednikom države Zoranom Milanovićem danas posjetio Petrinju te prije toga Sisak.

-Stigla je ekipa s Građevinskog fakulteta, procijenit ćemo štete, ima više načina da to stavimo u pravni okvir, rekao je premijer. Razmotrit ćemo sve opcije da se vidi što je najbolje u ovom trenutku, no pomoći ćemo. Kakva je godina bila, takva je i završila, valjda se sve što se trebalo loše dogoditi dogodilo ove 2020. godine, rekao je Plenković.

Za predsjednika Milanovića nema dvojbe – život se u Petrinju vraća uporno, ali sporo, ono što je porušeno i oštećeno će se obnoviti.

Stradali su krovovi, dimnjaci, pročelja uglavnom starijih zgrada. U centru grada potres je uništio i krov nove crkve Sv. Lovre te unutrašnjost gradske uprave, zgrada Doma zdravlja, petrinjski Hrvatski dom, zgrada Suda…i mnoge druge. Gradonačelnik Darinko Dumbović je optimističan i očekuje pomoć što prije. – Petrinja je bila i ostala grad koji je prošao frustracije, ali poslije ovog ne želimo da Petrinja bude destinacija frustracija. Očekujem par milijuna kuna na računu sutra, da ljudima mogu pokriti štale, crijepove. Ne znam ima li država sredstava, ne znam hoće li se senzibilizirati, vidjet ćemo, a nadam se da ovaj zakon kakvog imaju Zagreb i Zagorje oko obnove oko potresa i mi možemo u njega ući, kazao je gradonačelnik.

Iako su u strahu, Petrinjci danas ipak ne očajavaju. Već desetljećima, od Domovinskog rata, ovaj grad prima udarce sa svih strana. Preživjet će i ovo, kažu nam.

– Nije me strah, ali je neugodno, tužno je to, udara sa svih strana, ne da nam korona mira, ne da nam potres mira, ova godina nikako da prođe. Potresi se događaju, imali smo ga i prije 23 godine, ali izdržat ćemo mi to. Nema se šta biti očajan, kaže nam Petrinjac Stjepan. – Prošli smo mi i jače tegobe.

Pročitajte i ovo

SVJETLO NA DVORCU

FOTO: Noć tvrđava na Dubovcu