Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Županija NAJLJEPŠE ZVJEZDANO NEBO Podijeli

Petrova gora proglašena prvim međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj

Nebo nad Petrovom gorom raj je za astronome i sve romantičare koji vole gledati nebeski svod i zvijezde

Nakon dugogodišnjih priprema i brojnih astronomskih aktivnosti koje se od 2007. godine provode na Petrovoj gori u organizaciji astronomskog društva Beskraj, Značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg 17. lipnja je službeno proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba. 

Petrova gora je zadovoljila kriterije Međunarodne udruge za tamno nebo – International Dark-Sky Association (IDA) i za sad je prvi i jedini takav parka u Hrvatskoj.

U Europi je trenutno 15 međunarodnih parkova tamnog neba: tri u Mađarskoj po dva u Engleskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i ŠKotskoj te po jedan u Danskoj, Španjolskoj, Irskoj, Walesu i sada Hrvatskoj.

Oznaka međunarodnog parka tamnog neba jedinstven je način promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi.

Značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg prostire kroz dvije županije – Karlovačku i Sisačko – moslavačku te tri općine  – Vojnić, Gvozd i Topusko. Njime upravljaju Javna ustanova „Natura Viva“ za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije te Hrvatske šume kao pravna osoba koja gospodari šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu RH na tom području. Pokretač i nositelj procesa prijave značajnog krajobraza Međunarodnim parkom tamnog neba je Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba koje ove godine slavi 20. obljetnicu osnivanja udruge.

Oznaka se dodjeljuje zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje.

Mjerenja svjetlosnog onečišćenja na Petrovoj gori pokazuju da je čak i ovdje nebo 1.5 puta svjetlije od prirodnog noćnog neba, pa će kroz suradnju s obližnjim općinama i implementaciju novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja biti potrebno puno truda da se spriječi povećanje svjetlosnog onečišćenja na području parka.

Svjetlosno onečišćenje smanjuje broj vidljivih zvijezda s oko 4.000 na svega 80-tak u gradovima.

Od Petrove gore u Hrvatskoj ima i tamnijih lokacija kao što su Lastovo, Lika i Velebit te neki otoci poput Cresa, Visa, Mljeta i Kornata, no nisu lako dostupne kao Petrova gora. U kontinentalnoj Hrvatskoj jedino dostupno mjesto s tamnim nebom je Petrov vrh u blizini Daruvara koji bi radom i zalaganjem članova astronomskog društva „Kumova slama“ mogao postati sljedeći park tamnog neba.

Pročitajte i ovo

JEDNA PA DRUGA, VALJDA

U ponedjeljak počinje obnova jedne kule Starog grada Novigrada