Radio Mrežnica
TRŽIŠTE TRAŽI, ALI... Podijeli

Petu godinu zaredom nitko se nije upisao za zanimanje zidara u Karlovcu, a i tesari su ostali prazni

Zanimanja su to gdje se plaćaju svi troškovi školovanja, no očito nije bilo dovoljno da privuče učenike

Iako bi im cijelo školovanje bilo apsolutno besplatno, a još bi dobivali i dvije stipendije, niti jedan učenik nije se ove godine upisao za zanimanje zidara i tesara pa će ovaj smjer odsad u karlovačkom MIOŠ-u biti “zatvoren”. Nije ih privukla ni činjenica što se zidare i tesare intenzivno traži pa bi im posao bio siguran. 

Unatoč svim nastojanjima, stipendiranjima, financiranjem prijevoza, troškova školovanja, odjeće, pa čak i plaćanja “gableca” niti jedan učenik nije se odlučio školovati za ova dva posla. Brutalna je to istina koju potvrđuje i ravnateljica Mješovito industrijsko obrtničke škole Snježana Erdeljac.

-Sva nastojanja  škole, Županije, poslodavaca, kroz stipendije i plaćanje kompletnog školovanja za zidare i tesare, nisu urodila plodom. Niti jedan se nije prijavio, a kompletno školovanje bilo bi im besplatno, uz stipendije poslodavaca i ministarstva gospodarstva i poduzetništva koje bi dobivali. Stoga nam je ministarstvo “izbrisalo” ta zanimanja i više nema mogućnosti prijave u jesenskom roku, kaže Erdeljac.

Ovo je peta godina zaredom da se u ovoj karlovačkoj srednjoj školi nitko ne upisuje u zidare i druga godina da se ne upisuju tesari.

Slobodnih još ima mjesta za mesare, pekare, soboslikare

Podbacili su i neki drugi smjerovi. Iako je PPK nudio stipendiju od tisuću kuna za školovanje mesar i bez obzira na ocjene, te plaćanje kompletnih troškova školovanja od udžbenika do odjeće, kao i plaćenu praksu, tek petero učenika odlučilo je upisati ovaj smjer. Isti toliki broj mjesta je ostao prazan za upis u jesenskom roku.

Za pekara se prijavilo četvero učenika, a ostalo je šest praznih mjesta. Kako navodi ravnateljica Erdeljac, ove je godine podbacio i smjer soboslikara jer su upisali tek tri učenika, a sedam ih je slobodnih.

No,da ne bi bilo sve negativno, ima i dobrih vijesti. Keramičari, monteri suhe gradnje, rukovatelji građevinskim strojevima te građevinski i arhitektonski tehničari, frizeri, kozmetičari… su popunjeni, dodaje Erdeljac.

U MIOŠ se tako upisalo novih 110 učenika što je lijep broj za Karlovačku županiju, no što se tiče deficitarnih zanimanja poput zidara i tesara koja su silno tražena na tržištu, debakl je bjelodan. Ravnateljica podsjeća na sve moguće napore koje škola poduzima kako bi osvijestila mlade ljude i privukla ih na školovanje, kao i na činjenicu da su ova zanimanja tražena, ali kako dodaje, “do roditelja ne možemo”.

-Svaki taj učenik u tijeku školovanja, kad još ništa ne zna jer uči, nesamostalan je i ništa ne zna raditi a dolazi kod poslodavca kojem je briga, e, takav, može dobiti 2500 kuna. I čak ni to nije bila dovoljno nekome da ga privuče tom školovanju i olakša si život, kaže Erdeljac.

(A.Kekić)

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More