Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Crna kronika POLICIJA UPOZORAVA Podijeli

Phishing prijevare zabilježene u Karlovačkoj županiji

E-malom stižu upute za uplate tj. krađu novca, na meti državna tijela i tvrtke

Računalne prijevare tzv. phishing pojavio se i u Karlovačkoj županiji. Na meti prevaranata su računovodstveni uredi tijela državne vlasti i javne tvrtke. Cilj je jedan – krađa financijskih sredstava.

Iz PU karlovačke upozoravaju da u “takvim slučajevima počinitelji putem elektroničke pošte zaposlenicima računovodstvenih odjela šalju upute za uplatu sredstava na inozemni račun“.

No, adresa pošiljatelja je lažirana tako da se čini da je stigla od nadređenih osoba, a dopis poslan elektroničkom poštom je vrlo vjerno pripremljen kako bi zavaro primatelja.

– Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku, što ukazuje na to da je kampanja brižno pripremana i usmjerena na konkretne mete. Uglavnom počinitelji zahtijevaju uplatu na bankovne račune u raznim zemljama Europske unije, ali većinom izvan Europske unije. Ako primatelj odabere opciju odgovora (Reply), pažljivim pregledom zlonamjerne poruke elektroničke pošte može se uočiti da je kao ‘Reply-To’ adresa navedena adresa president@presidentsandceo.info koja pripada počinitelju.

Zato je preporuka svim tijelima da informiraju svoje zaposlenike o načinu ovakve prijevare, o obaveznoj provjeri identiteta pošiljatelja i autentičnost poruke prije provođenja naputka inozemnog plaćanja kako bi se navedena Internet prijevara na vrijeme spriječila.

– Shodno navedenom u cilju prevencije upozoravamo građane da provjere istinitost takvih i sličnih zaprimljenih mailova kako ne bi postali žrtve kaznenog djela, dodaju u PU karlovačkoj.

Pročitajte i ovo

DANAK MIGRACIJAMA

U ovoj godini na karlovačkim grobljima ukopano 9 migranata, samo u lipnju 7 i to najviše u Skakavcu