Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Život MLADIM STABLIMA TREBA Podijeli

Počela obnova 80 hektara Kozjače. Siječe se oko 7.000 kubika hrasta kitnjaka

“Starce” uklanjamo, a ostavljamo mladim generacijama da uzrastu

Hrvatske šume u Karlovcu će ove godine obnoviti 80 hektara hrastove šume u Kozjači.

Radovi su već započeli tj. započelo je rušenje stabala hrasta kitnjaka kako bi se oslobodio prostor novim mladicama da same izrastu.

– Siječemo da bi oslobodili prostor za razvoj mlade sastojine koja je visine do pola metra, metra tako da im damo prostora da se mlada šuma može razvijati, rekao je voditelj Uprave šuma Karlovac Marin Svetić na današnjoj pressici u šumi Kozjači.

Hrvatski šumari više od dva i pol stoljeća primjenjuju načelo održivosti i iz šume uzimaju manje drvne zalihe nego što je priraste. Tako će biti i sada, naglasio je upravitelj Šumarije Karlovac Željko Šimunović.

Uprava šuma Karlovac ove godine namjerava ukupno potrošiti 43 milijuna kuna samo za radove uzgajanja šuma – od popunjavanja, njege, pripreme staništa i slično

– Osamdeset hektara smo započeli sjeći odnosno obnavljati u ovom području i siječemo negdje oko 7 tisuća kubika drvne mase. Dakle, starce uklanjamo, a ostavljamo mladim generacijama da uzrastu. To je normalan životni proces, naglasio je Šimunović.

Radi se o stablima starijim od 120 godina koja više nemaju svoju osnovnu funkciju – “bacanje žira”.

– Na žalost u ovom dijelu “starci” u ovom dijelu već prestari. Inače se hratskom kitnjakom gospodarimo s ophodnjom od 120 godina, a tu imamo primjera da imamo stabla stara i do 150 godina. Oni tada gube fiziološku zrelost, mogućnost fruktifikacije odnosno smanjenog uroda i tu je svojevrsni problem. Zato, ako nam negdje u pojednom dijelu ne uspije s prirodnim pomlađenjem i stvaranjem mlade šume, morat ćemo introducirati sadnice koje su uzgojene u rasadnicima, pojasnio je Šimunović.

Nakon sječe stabla će biti  izvučena iz šume te prodana zainteresiranim potrošačima. Mladoj hrastovoj šumi trebat će oko pet godina da stasa.

– Ovo je način opstanka šume i za buduće generacije, naglasili su među ostalim i rukovoditelj odjela za plan i analizu Uprave šuma Karlovac Oliver Vlainić i rukovoditelj odjela za uređivanje šuma Tomislav Katić.

Uprava šuma Karlovac ima 44 gospodarske jedinice, a Šumarija Karlovac gospodari sa njih četiri. Radovi su počeli u gospodarskoj jedinici Kozjača velikoj oko 1500 hekatara

Katić je također naglasio kako je ova obnova šume u Kozjači dio desetogodišnje šumsko – godspodarske osnove koja je za Kozjaču na snazi do 31.12. 2022.

Zbog radova, mole građane za razumijevanje, ali i oprez pri kretanju šumom. Nakon što radovi završe svi šumski putovi, pa i poučna staza bit će vraćeni u prvotno stanje.

Pročitajte i ovo

OLIMPIJADA

“Vučko” odsad u Sarajevskoj u Karlovcu