Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Županija PRVA NA REDU Podijeli

Počela obnova jedne kule Starog grada Novigrada, za drugu se tek čekaju novci

Radovi bi trebali biti gotovi za 3 mjeseca, a možda i ranije

S današnjim danom počela je obnova jedne od dviju kula izgorjelih u požaru u ožujku.

Radi se o jugoistočnoj kuli za čiju je sanaciju Karlovačka županija osigurala 410 tisuća kuna., istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin.

Predviđeni rok trajanja radova je 3 mjeseca, ali postoji mogućnost da oni budi završeni i nešto ranije.

– Sami objekat je specifičan, tako je i krovište specifično. Ali, mi imamo iskustva u takvim radovima. Napravili smo nekoliko takvih kula, između ostalog i ovu kulu 2005. godina koja je sada predmet sanacije. Radove ćemo izvoditi temeljem projekta kojim se i tada radilo. Imamo i stručni nadzor, kao i konzervatorski. Također ćemo radove nastojati izvesti prije ugovorenog roka, kazao je Mario Popovački, ispred “Izgradnja Popovački”, koji su ovdje glavni izvođači radova.

Što se tiče obnove druge kule, njenu sanaciju bi financijski trebala preuzeti Općina Netretić. No, međutim, financijska konstrukcija dosada još nije gotova.

– Mi smo poslali zahtjev za prenamjenu sredstava koji se odnosio na sanaciju štete u požaru. Već tada je procjena bila da će radovi iznositi od 800 do milijun kuna i podnijeli smo još jedan zahtjeva za povećanje sredstava. Do danas nismo dobili nikakav odgovor, kazao je načelnik općine, Marijan Peretić.  

Dodaje također kako ga izrazito veseli i izjava da će se i Županija uključiti u obnove kule ukoliko o bude potrebno, a nada se i da će zajedničkim snagama zajedno s Ministarstvom uspjeti posložiti financijsku konstrukciju i za obnovu druge kule.

Podsjetimo, krivac za ovaj zločin je pronađen, stoga se postavlja pitanje može li Općina tužbom ili nekim sličnim načinom doći do novaca, no epilog cijele priče se tek očekuje:

– Mi čekamo epilog događaja. Policija je obavila izvide, proslijedila DORH-u, on će odraditi svoje i mi ćemo sigurno po pravomoćnoj sudskoj presudi podnijet zahtjev za nadoknadu štete. Koliko ćemo biti uspješni, vidjet ćemo, zaključio je.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

NOGOMET

Matija Furač podnio ostavku na mjesto predsjednika Karlovca 1919