Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Sport (NE)PRAVDA Podijeli

Počelo glasovanje za najbolje u karlovačkom sportu: Gdje su Doris Barić i braća Smojver?

Zbog manjkavosti procedure nominiranja, koja je isključivo prepuštena klubovima, među kandidatima za najbolje sportaše nema najučinkovitije odbojkašice Superlige i ponajboljih igrača našeg rukometnog premijerligaša

Popis nominiranih za najbolje u karlovačkom sportu u 2021. godini, kojeg je Karlovačka športska zajednica jučer odaslala na adrese onih koji će glasovati, još jednom je otkrio manjkavost procedure izbora, na koju karlovački sportski novinari ukazuju unazad nekoliko godina.

Naime, letimičnim pogledom na popis nominiranih za najuspješnije sportašice i sportaše grada jasno se vidi da na njemu, nažalost, nisu svi najbolji. Za najbolje sportašice nominirane su Petra Furač iz Gimnastičkog kluba Sokol, Lana Krnić iz Streljačkog kluba Karlovac, Petra Stojković iz Karate kluba Karlovac 1969 i Helena Valentić iz Atletskog kluba Karlovac, a za najbolje sportaše Bruno Belčić iz Atletskog kluba Karlovac, Vlado Cindrić iz Streljačkog kluba Policajac, Lovro Čorak iz Gimnastičkog kluba Sokol, Siniša Kotur iz Streljačkog kluba Karlovac i Dino Povrženić iz Karate kluba Karlovac 1969. Čast svima nominiranima, ali bez ponajbolje odbojkašice Karlovca Doris Barić i barem jednog od braće Smojver, ‘prvih violina’ Hrvatskog rukometnog kluba Karlovac, ovo jednostavno nisu popisi najboljih u karlovačkom sportu u 2021. godini.

Popis najboljih bez najučinkovitije odbojkašice Superlige i ‘prvih violina’ premijerligaša HRK Karlovca

A zašto njih nema na popisu? Upravo zbog manjkavosti procedure, na koju karlovački sportski novinari ukazuju već godinama. Karlovačka športska zajednica, treba to jasno naglasiti, nije napravila nikakvu pogrešku prilikom nominacija, sve je odrađeno prema proceduri. Kandidate za najbolje sportaše nominiraju njihovi matični klubovi, a njihove nominacije KŠZ samo potvrđuje. Što znači da Doris Barić i braća Smojver nisu na popisu najboljih jer ih njihovi klubovi nisu nominirali. A zašto nisu? Iz dva najčešća razloga. Prvi je propust nekog od osoblja klubova, koji jednostavno nisu odradili proces nominacije prema KŠZ-u, a drugi, još češći, što se u ekipnim sportovima klubovi često ne odlučuju nominirati pojedince, kako ih ne bi isticali unutar svojih ekipa.

Koji god razlog bio od navedena dva, jednostavno je nepravedno da na popisu nominiranih za najbolje sportaše nema Dominika ili Domagoja Smojvera, koji su vodili Hrvatski rukometni klub Karlovac do plasmana u Paket24 Premijer ligu, elitni rang hrvatskog rukometa, i u njemu osvojili 6. mjesto skupine A u jesenskom dijelu sezone. A još nepravednije je što na listi nominiranih za najbolju sportašicu nema Doris Barić, najbolje odbojkašice Karlovca. Ona je bila najučinkovitija igračica karlovačke ekipe na putu prema povijesnom prvom plasmanu u Superligu, a u jesenskom dijelu elitnog ranga hrvatske ženske odbojke, prema statistici Hrvatskog odbojkaškog saveza, igračica je s najviše osvojenih poena u ligi. Ako bi u muškoj konkurenciji još i bilo nekih dvojbi između Brune Belčića i nekog od braće Smojver, u ženskoj dileme nema – Doris Barić zaslužila je naslov najbolje sportašice Karlovca u 2021. godini!

Procedure su manjkave, karlovačka sekcija HZSN-a ide s prijedlozima poboljšanja prema KŠZ-u

Karlovačka športska zajednica, ponavljamo, nije učinila nikakvu grešku u proceduri nominacija, ali ovi primjeri jasno pokazuju da je procedura manjkava. Jer kad na popisu nominiranih za najbolje sportaše nema najboljih, onda nešto definitivno ne štima. I takav izbor gubi na svojoj vjerodostojnosti. Zato će karlovačka sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara u narednom razdoblju krenuti prema KŠZ-u s određenim prijedlozima, koji bi ispravili ovakve nepravde i manjkavosti procedure. Jedan od prijedloga svakako će biti da se omogući karlovačkoj sekciji HZSN-a da u svakoj od četiri glavne kategorije (sportašica, sportaš, ekipa, momčad) nominira po jednog svog kandidata, pored kandidata koje nominiraju njihovi klubovi. Na taj način bi se, vjerujemo, smanjila mogućnost da se na popisima ne nađe netko tko je to svojim nastupima apsolutno zaslužio. Jer, na kraju krajeva, tko bolje poznaje karlovački sport od onih koji ga prate iz dana u dan.

Određenih manjkavosti ima i u samoj proceduri glasovanja, u kojoj najbolje biraju članovi Skupštine i Nadzornog odbora KŠZ-a te sportski novinari. Skupštinari, predstavnici klubova, najčešće zaokružuju kandidate iz svojih klubova, čak i u situacijama kada su protukandidati na popisu objektivno puno uspješniji od njihovog, što također baca određenu sjenu na rezultate izbora.

Na kraju spomenimo i da su za najbolje ženske ekipe grada Karlovca u 2021. godini nominirane seniorke Gimnastičkog kluba Sokol, seniorke Kuglačkog kluba Karlovac, seniorke Odbojkaškog kluba Karlovac i seniorke Streljačkog kluba Karlovac, a za najuspješnije muške ekipe seniori Atletskog kluba Karlovac, seniori Baseball kluba Olimpija, seniori Hrvatskog rukometnog kluba Karlovac, seniori Inline hokej kluba Karlovac i seniori Streljačkog kluba Policajac. Glasovanje traje do ponedjeljka, 10. siječnja.

(autor: Gordan Tomičić)

Pročitajte i ovo

DUGOREŠKE ULICE SU KRATKE

U Dugoj Resi uhvatili ponavljača: 28 tisuća kuna kazne i godina bez vozačke