Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Karlovac UMJETNICI I DJECA Podijeli

Počinje 47. ZILIK, nakon dugo godina u Karlovac stižu i likovni umjetnici iz inozemstva

U prvih 25 godina na ZILIK-u je sudjelovalo više od 500 umjetnika koji su stvorili ili darovali djeci Doma više od 1500 umjetničkih djela

Zimska likovna kolonija ZILIK, večeras će u Karlovcu biti svečano otvorena po 47. puta. Novost je to što se umjetnike koji će ovaj tjedan slikati s djecom u domu “Vladimir Nazor”, tražilo natječajem, a i to da nakon dugo godina kolonija ponovo ima međunarodni karakter.

Sveukupno ove godine sudjelovat će 26 umjetnika, a čak 16 ih je na ZILIK-u prvi put. Inozemstvo će predstavljati umjetnici iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Ove godine ZILIK će biti otvoren na rođendan jednog od ZILIK-ovih osnivača Petra Grgeca. On i njegova supruga Dana 1974. predložili su ravnatelju Doma za djecu “Vladimir Nazor” Petru Caru osnivanje Zimske likovne kolonije koja bi se održavala tijekom zimskih školskih praznika. Djeca u Domu se tako ne bi osjećala osamljenom, a prostor u kojem su boravili bio bi još topliji, srdačniji i veseliji

-Svi odabrani umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom, mnogi imaju bogato pedagoško iskustvo, a pojedini prijavljeni autori otišli su i korak dalje te ponudili svoj dodatni angažman za vrijeme trajanja ZILIK-a, kaže izbornica kolonije i predsjednica Umjetničkog savjeta ZILIK-a Sonja Švec Španjol.

47. ZILIK počinje danas i to Malim ZILIK-om. Otvara ga u 10 sati likovna radionica “Špiljska monotipija” magistre grafike Ivane Bajcer. Svečano otvorenje je pak u 19:30 u Gradskom kazalištu Zorin dom i u znaku je izložbe akademskog slikara Damira Facana-Grdiše pod nazivom “Konfrontacija prostora”.

Radionice na Malom Zilik-u nastavljaju se sutra i održavat će se dva puta dnevno, od 10 do 12 i od 15 do 17 sati, osim u petak kada će radionica biti samo prijepodne, a navečer je zatvaranje ZILIK-a.

Pročitajte i ovo

NASTAVNO O PRIJEVOZU

Brzi odgovor Grada na temu prijevoza u Karlovcu: Na raspravu smo spremni, pozivamo sve vijećnike da nam dostave svoje prijedloge