Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Karlovac PLUĆA GRADA Podijeli

Počinje nova sječa šume u Kozjači: 2260 kubika starih stabala bukve i hrasta zamijenit će nova koja su već niknula

Za pet do 10 godina mlada šuma će narasti dovoljno da to svima bude vidljivo

U šumi Kozjači u Mokricama do kraja ove i u prvom kvartalu iduće godine bit će posječeno još 2260 kubika stabala bukve i hrasta.

Siječe se drveće staro 150 godina kako bi se napravilo mjesta za mlado.

-Nakon naše sječe će još ostati stabala koja su plus stabla ili najpovoljnija stabla koja mogu uroditi žirom odnosno bukvicom da bi iza sebe ostavili podmladak i mladu šumu, rekao je upravitelj Šumarije Karlovac Željko Šimunović.

Šumarski uspjeh je kada se od stare šume uspije napraviti novu. Iza toga stoji puno brige i truda.

-Te površine su tretirane protiv pepelnice jer najopasnije je kada prvi list mlade biljčice uništi prvi mraz. Nakon toga je oslabljena i mogu je napasti razni nametnici. Zato kontinuiranim obilascima naši djelatnici vode računa i prate da bi se u određenom trenutku mogla provesti biljna zaštita, objasnila je šefica odjela za ekologiju i zaštitu šuma Dorica Matešić.

Rijetko dobar primjer obnove šume u Hrvatskoj

-Ovi odjeli rijetko su dobri primjeri obnove šume u Hrvatskoj. Kroz pet do 10 godina lagano će rasti i vrlo brzo će biti ono što svi vide da je šuma iako je za nas to šuma i kad je mala, rekla je dojučerašnja revirnica u Kozjači Mirna Sertić.

A izvanrednom revizijom smanjena je količina stabala koja će biti posječna u Kozjači. U desetogodišnjem razdoblju, koje završava krajem iduće godine, bila je predviđena sječa 114 tisuća kubika drveća, pojašnjava Šimunović.

-Na zahtjev smo napravili izvanrednu reviziju i smanjili sječivu masu za 33905 kubika što je bitno naglasiti.

-Utvrdili da smo da u Kozjači ne treba sjeći do kraja nego pričekati pa smo određene odsjeke u šumi prolongirali ne na 10 godina nego na 20 godina. Znači ostavili smo šumu kako bi se pokušalo dobiti prirodnu sastojinu mlade šume, dodao je Tomislav Katić iz odjela za uređivanje šuma.

Zbog toga su posebno sretni u karlovačkom Možemo!. Danas su stigli na pressicu u šumu i na licu mjesta se uvjerili kako će nakon sječe priliku za rast dobiti mladi hrast i bukva.

Iduće godine počinje izrada novog plana gospodarenja šumama

-Drago nam je da je naša inicijativa barem dijelom usvojena. Bili bi i zadovoljniji da se odlazi na teren gdje su građani koji postavljaju pitanja i da im se sve ovako objasni, razlike u stručnom smislu i u odnosu prema šumama, rekla je Draženka Polović.

Ana Matan predlaže suradnju Grada i Hrvatskih šuma koja bi dovela do uređenja Kozjače za izlete, a što se tiče sječe podsjeća kako su iz Možemo tražili da se ona provodi na manjim površinama tj. da se sektori ne sjeku odjednom.

-Za sad to nisu uvažili, ali imaju revizije pa možda usvoje i to, dodala je Matan.

Voditelj Uprave Hrvatskih šuma u Karlovcu Marin Svetić je najavio kako će u idućoj godini započeti s izradom novog desetogodišnjeg plana gospodarenja ovdašnjim šumama. Nada se da će uspjeti i dalje šumu obnavljati prirodnim putem.

A ako negdje izostane podmladak, naglasio je pak Katić, radit će se izvanredne revizije i utvrđivati postojeće stanje.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

VRH VRHOVA

FOTO: Lutke osvojile Karlovac u prekrasnoj povorci, ovo je sjajno