Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  21C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Život Podijeli

Počinje prikupljanje potpisa za referendum “67 je previše”. Plenković: Poštujem inicijativu sindikata, ali u ovom slučaju idu kontra sadašnjih i budućih umirovljenika

Potpisi za referendum protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina u Karlovcu se sutra mogu dati kod Kauflanda, na Korzu i kod žabe

U cijeloj Hrvatskoj pa tako i Karlovcu sutra počinje prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za izmjenu zakona o Mirovinskom osiguranju odnosno odredbe kojom se želi dob za odlazak u mirovinu sa 67 vratiti na 65 godina.

Inicijativu tri sindikata “67 je previše” i početak potpisivanja za referendum u Karlovcu je danas komentirao i premijer Andrej Plenković.

-Njihovo je legetimno pravo da prikupljaju potpise. Ono što se govorili nedavno i što je ministar Pavić objasnio prije nekoliko dana – prvo: laž je da je granica od 67 od ove mirovinske reforme. Ta brojka stoji tamo iz reformi i zakonskih izmjena SDP-ove vlade. Tada ti isti čelnici sindikata nisu prikupljali potpise, nisu organizirali referendum, nisu se dali instrumentalizirati, nisu se dali u političku bitku.

Reforma koju je napravila njegova vlada, kaže Plenković, je korisna i mirovine su veće, održivije za proračun, bez diskriminacije.

– Poštujem inicijative svih pa i sindikata, ali u ovom konkretnom slučaju mislim da idu kontra onih na koga se ova mirovinska reforma odnosi – na umirovljenike sadašnje i buduće, rekao je Plenković i dodao:

-Samo u mandatau moje vlade mirovine su povećane za 7,54 posto. Od 1. srpnja ide i minimalna mirovina na moje inzistiranje za više od 3 % i onima koji imaju i najmanje mirovine. Nastojimo učiniti održivim sustav koji s obzirom na naše demografske trendove, starenje populacije, nije jednostavno držati stabilnim i za što manji trošak iz proračuna. Zamislite koliki bi nam suficit bio da ne moramo porezima financirati ostatak koji nam fali za mirovine, pojasnio je premijer nakon svečane sjednice Županijske skupštine u Karlovcu.

Potpisi za referendum u Karlovcu će se sutra prikupljati kod Kauflanda, na Korzu i u Radićevoj kod žabe.

Pročitajte i ovo

VINARI I VINOGRADARI

Ozaljski vinogradari u brizi zbog korone i plasmana na tržište