Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Život SEZONA Podijeli

Počinje vrhunac cvatnje ambrozije: “Partizanka” zadaje sve više problema

“Uvezena” iz SAD-a, europskim se kontinentom širi sve brže

Iako kažu da ambrozija može biti ljekovita, za svakog desetog Hrvata ona predstavlja problem i to alergijski.

Jedan od najžešćih alergena ovih dana doživjet će vrhunac svog cvjetanja, a govore to i podaci Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. U ovom trenutku od peludi ambrozije jača je samo pelud koprive u zraku, no vrlo brzo ambrozija ili kako je još narodski zovu, partizanka i fazanuša, doći će na prvo mjesto.

Ovu smo biljku uvezli iz SAD-a, a rapidno se širi europskim kontinentom. Koncentracija od 20-30 peludnih zrnaca u m3 zraka dovoljna je da izazove simptome alergijske reakcije. Simptomi alergije na pelud ambrozije uključuju šmrcanje, nadraženost,suzenje i svrbež očiju, začepljenost i curenje iz nosa, kašalj, kihanje, katkad i otežano disanje. U težem obliku može biti prisutna astma, kronični sinusitis, glavobolja i nesanica.

Stoga valja izbjegavati izlaganje alergenu u najvećoj mogućoj mjeri. To znači da se ne preporučuje boravak na otvorenom od 5 do 10 sati ujutro kad je koncentracija peludi najveća. Za boravak na otvorenom dobro je planirati vrijeme poslije kiše jer kiša ispire pelud. Prije odlaska na spavanje preporučuje se tuširanje i pranje kose kako bi se odstranila tijekom dana nakupljena pelud. Odjeću i obuću treba sušiti u kući, a ne na otvorenom. Savjetuje se boravak u zatvorenim, klimatiziranim prostorima, a klima uređaj bi trebao imati i antipeludni filter.

Osim toga, svakako treba nastojati suzbiti rast korova, tako da se nastoje urediti zapuštena zemljišta sadnjom trave, te redovitim košenjem. Ukoliko se radi o pojedinačnim biljkama, treba ih čupati zajedno s korijenjem i to prije cvijetanja.

Dobre strane: Ljekovita kod osipa, ugriza, za reumatske tegobe

Za vanjsku upotrebu koristi se za razne probleme s kožom npr. kod osipa, opekotina, modrica, kod uboda i ugriza kukaca, zatim, korištenjem obloga kod reumatskih tegoba, upale zglobova itd. Ono što je potrebno je – zgnječiti svježi list i staviti ga na oboljelo mjesto, a kod reume list usitniti u kašu i staviti na bolno mjesto.

Za unutrašnju upotrebu koristi se kod povišene temperature, groznice, plućnih tegoba, crijevnih problema. Korijen ambrozije pomaže kod poremećaja menstrualnog ciklusa. Svježi sok biljke liječi razne infekcije stopala.

Ulje ambrozije koristi se za mazanje raznih površinskih rana, a kreme za liječenje hemoroida. I najvažnije, za liječenje alergije uz lijekove bilo bi dobro primijeniti i prirodan način liječenja tj. imunoterapija postupnim uzimanjem određenih doza alergena da bi organizam postao otporniji prema peludi ovog alergena.

Pročitajte i ovo

LAŽNJACI SVUDA

“Fejkera” sve više oko nas: Stalno pretvaranje, izmotavanje i laganje.Znate li nekog takvog?