Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Život 25 GODINA LIN TRGOVINE Podijeli

Sve je podređeno kupcu, njegovim željama i potrebama

Nevenka i Ivan Lutz u 25 godina, od malenog LIN tradea, stvorili respektabilnu tvrtku sa 61 zaposlenim

KARLOVAC – Trgovačko poduzeće LIN trgovina d.o.o. u svoje četiri trgovine na Gradskoj tržnici (željeznarija, bijela tehnika i elektro materijal, zaštita na radu, knjižara i papirnica) građanima nudi više od 60.000 artikala. Tvrtka je osnovana 1992. godine pa bilježi hvalevrijedan srebrni jubilej.

Ima oko 400 dobavljača i deset puta više kupaca. Danas LIN trgovina zapošljava 61 radnicu i radnika, uglavnom prodavače, od kojih je žena 46 (70%), a poslove vode Nevenka i Ivan Lutz te kćeri koje postupno preuzimaju obveze od roditelja. Ivana je zamjenica financijske direktorice, Vesna je pak zamjenica direktora, ali ne ustručavaju se ni ‘običnih’ zadataka, marljive i stručne.

U proteklih 25 godina iz firme je u mirovinu otišlo 13 djelatnika. Brojne radnice su majke i trenutačno imaju 50-ak djece, tako da se na natalitet u LIN-u ne mogu požaliti. Svake godine dobivaju božićnicu i puricu za Božić, šunku za Uskrs, a djeca poklon-bon. Vlasnici jednom godišnje za osoblje organiziraju domjenak, tom prigodom onima sa 10, 15 i 20 godina staža uručuju posebne nagrade. Posljednjih sezona zaredali su i izleti koji pridonose dodatnom zadovoljstvu. Obišli su, na primjer, novogodišnje sajmove u Austriji, Mađarskoj, Italiji i Hrvatskoj. Ne treba spominjati zadovoljstvo zbog odlaska u Veneciju ili Budimpeštu…

LIN trgovina je u proteklom razdoblju, od male obiteljske jezgre, izrasla u respektabilnu tvrtku koja posluje pouzdano, moderno i uspješno. Na preko 2.000 četvornih metara prostora čekaju kvalitetni i srdačni kadrovi, uglavnom trgovačke struke. Nema Karlovčanina koji barem jednom nije došao nešto kupiti u LIN trgovinu, tako da s puno razloga o LIN-u govore kako se u njihovim prodavaonicama na Tržnici može pronaći za svakoga ponešto. Praktički skoro sve – od igle do lokomotive! Osim trgovinom, to se ugledno poduzeće bavi i aranžiranjem, pretežito za vlastite potrebe, ali i za vanjske suradnike i partnere. Unatrag sedam godina raspolažu i internetskom stranicom, zadovoljni su što ‘e-prodaja’ opravdava i svrhu i ulaganje.

– Za nas je kupac na prvome mjestu. Nastojimo omogućiti što bolji izbor i najpovoljnije cijene – kaže financijska direktorica Nevenka Lutz, jedina zaposlenica tvrtke koja je prije 25 godina počela raditi u obiteljskoj kući u Donjem Mrzlom Polju.

Počeci

Naime, gospođa Nevenka, odgajatelj po struci, radila je u Centru za predškolski odgoj Karlovac, Pamučnoj industriji Duga Resa i u karlovačkom Velebitu. Sa suprugom Ivanom je 1992. godine osnovala LIN trade, ne mareći za brojne poteškoće u toj ratnoj eri. Nije ih zaustavio ni skučeni prostor ni ograničeno tržište, ništa i nitko.

U željeznariji se nalaze odjeli rasvjete i posuđa, ručnih i električnih alata, vijčane robe i okova, vodo-materijala te boja i lakova. Na katu se nalaze trgovine elektro materijala i kućanskih aparata, te opreme za zaštitu na radu i sportske aktivnosti s velikim izborom i povoljnim cijenama. Njihova knjižara i papirnica spada u ponajveće, računajući hrvatske relacije, nudi zavidan izbor školskog pribora, igračaka i slikovnica, knjiga, poklon-artikala i poslovnih poklona koji mogu zadovoljiti i najzahtjevnije kupce. Tu je još i uredski program te opsežan izbor artikala za slikare i slobodne umjetnike.

Isprva je Nevenka samostalno ravnala ambicioznim projektom, no nakon dvije godine posve se priključio i suprug, također Andreja Jagodić i Valentina Miličević, prve zaposlenice . Tada su unajmili prostor negdašnje Mobilije na prvom katu Gradske tržnice. Širenje je slijedilo 2002. godine, kad su preuzeli zavidnu kvadraturu bivše samoposluge u prizemlju pa razdvojili željeznariju. Godine 2007. povećali su knjižaru i papirnicu na gornjoj etaži za još dva poslovna prostora, u kojima su bile krojačka i optičarska radionica. Nakon pet godina iz željeznarije su u prostore na katu izmjestili elektromaterijal i asortiman zaštita na radu.

Nije bilo lako, prisjeća se Ivan Lutz i nastavlja: Startali smo bez kapitala. Opstali i zahvaljujući svesrdnoj potpori dobavljača s kojima još surađujemo, iako baš nisu konkurentni cijenama. Sjećam se da nam je Grad Duga Resa pomogao s 3.000 ondašnjih njemačkih maraka na rok od tri mjeseca, što smo uspješno i u roku vratili. Kupovinom vlastitog poslovnog prostora u Mačekovoj ulici, 1996. godine preselili smo sjedište tvrtke iz Duge Rese u Karlovac. Ni ne pomišljajući, doduše, da bi naš skromni LIN trade mogao izrasti u današnju LIN trgovinu! Veseli nas što zapošljavamo tolike ljude. I što naše kćerke sve više ovladavaju poslom, preuzimajući odgovornost. Uvjereni smo da će jednoga dana djelovati samostalno, šireći spektar a paralelno i uspješnost.

Sadašnji prostor LIN trgovine na tržnici (željeznarija, elektromaterijal, HTZ oprema te knjižara i papirnica) je unajmljen, što zasigurno, na neki način, otežava poslovanje?

Ponudu smo širili osluškujući potrebe kupaca, koji nigdje nisu mogli pronaći 65.000 artikala. I cilj i nit vodilja uvijek je bio kupac. Prilagođavamo se njegovim potrebama i željama. Poslovanje nam je pozitivno, nikad negativno. Bez obzira na početni kapital, tvrtka nikad nije bila u blokadi. Štoviše, danas smo ocijenjeni zlatnom bonitetnom oznakom 3 A (AAA) koja potvrđuje neupitnu platežnu sposobnost.

Zbog povećanja posla, prije deset godina kupili su poslovni prostor u Mačekovoj (bivši ŽE-ČE) u kojem nisu trgovine, već skladište.

Društveno odgovorno poslovanje

U suvremenim okolnostima često možemo čuti uigrane govore kako treba doći do promjene te kako svi trebamo biti društveno odgovorni, no riječi su jeftine, a djela bi trebala govoriti sama za sebe. Većina potrošača više vjeruje kompanijama za koje znaju da su društveno korisne. Društveno odgovorno poslovanje je nešto o čemu bi u svome poslovanju trebale razmišljati sve tvrtke, ali djela su skupa pa ne daju svi doprinos društvu, barem ne onakav kakav bi mogli. Ipak svugdje, pa tako i u Hrvatskoj, ima nekoliko zornih primjera čija je poslovna politika zaista uzorna. Ovdje ćemo nabrojiti neke od društveno najodgovornijih aktivnosti LIN trgovine, u našoj lokalnoj sredini.

Vlasnici LIN trgovine iskazali su se ove godine izvrsnom donacijom Veslačkom klubu Korana. Za potrebe najboljeg klupskog veslača, reprezentativca Dominika Šutala, kupili su skif na pariće u vrijednosti od oko 60.ooo kuna. Kum čamcu, koji je dobio ime LIN trgovina, je direktor Ivan Lutz. S Aquatikom – karlovačkim slatkovodnim akvarijem 2017. je potpisan sponzorski ugovor. Sponzoriraju i projekte Gradske knjižnice ‘Ivan Goran Kovačić’, Gradsko kazalište Zorin dom, Veleučilište u Karlovcu i ULAK. Pomažu skupove planinara Dubovca i Vinica iz Duge Rese, bicikliste amatere ŠRK Pedala laganini, natjecanja u mini-rukometu, rad humanitarnih udruga i škola i još niz sličnih društvenih djelatnosti. Njihova donacija od deset električnih alata za uređenje prostora i 1.000 eura za kupnju vozila otišla je i izvan granica Lijepe naše, u Obalu Bjelokosti, gdje već nekoliko godina služi mladi svećenik Juraj Grgurić iz Duge Rese.

Pročitajte i ovo

LIJEK ZA TIJELO I DUŠU

Karlovački franjevci za došašće otvorili vrata: Rade čaj za imunitet, dezinficijense, a sve iz vlastitog vrta, jedinog u Zvijezdi