Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život ZA PLAĆU OD 1.000 EURA Podijeli

Poduzetnicima na raspolaganju novih 2,2 milijarde kuna poticaja

Htjeli bi novim projektima otvarati radna mjesta koja će nas do kraja 2020. dovesti do prosječne plaće od 1.000 eura

U četiri natječaja gotovo 2,2 milijarde kuna bit će na raspolaganju hrvatskim poduzetnicima u narednom razdoblju.
Planira ih se sve raspisati do kraja ove godine i Ministarstvo gospodarstva ima želju da poduzetnici za njih budu spremni, naglasio je ministar Horvat danas u Karlovcu.

– Da se aplikacije dogode što je prije moguće i da transferiramo ta sredstva u nove investicije na prostoru Republike Hrvatske, a onda polučimo nešto što nam se dogodilo u prva tri mjeseca ove godine, dakle toliko željeni kontinuitet u gospodarskom rastu.

A novca će najviše biti za inovacije.

-Inovacije, inovacije, inovacije – nove industrije, nova tehnologija, transfer i znanja i tehnologije  i to je priprema za novi financijski okvir Europske komisije koji nas očekuje 2021.

Stanje u gospodarstvu Karlovačke županije se popravlja, a nove mjere za poduzetnike trebale bi ga još poboljšati, kaže predsjednik Županijske komore Zlatko Kuzman.

-Sve ono što bi trebalo rasti raste, a sve ono što bi trebalo padati pada. Imamo rast broja zaposlenih, 828 radnika više radi u našim poduzećima nego prošle godine, 9 % posto je veći ukupni prihod, 12 % je porasla dobit naših poduzetnika, 6,6 % su porasle plaće, porasle su i investcije, a pada gubitak – 19 % je manji nego prošle godine.

No, problem su i dalje niske plaće iako se poduzetnici hvale s povećanjem i prosjecima kojima često obični radnici nisu ni blizu. Može li se s 4.500 kuna, koliko ih većina ima, održati rast gospodarstva – ministar Horvat odgovara:

– Ono što bismo htjeli upravo ovakvim novim projektima, projektima s visokom dodanom vrijednošću je otvarati radna mjesta zbog kakvih nam ljudi odlaze iz Hrvatske odnosno otvarati radna mjesta koja će nas dovesti do kraja iduće godine do situacije da prosječna plaća na području Republike Hrvatske bude na razini 1.000 eura.

Pročitajte i ovo

KAKVA EKOLOGIJA

Radovi na mostu, materijal u rijeci Dobri, buka mimo svih pravila: “To je samo beton”