Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Županija OZALJ Podijeli

Pola milijuna kuna u ozaljskom proračunu za potpore poljoprivrednicima

Sufinanciraju se osiguranje, mehanizacija, obrana od tuče, navodnjavanje, ali i okrupnjavanje zemljišta i slično

S pola milijuna kuna Grad Ozalj ove godine podupire poljoprivrednike na svom području. Cijelu godinu na raspolaganju im je pet osnovnih mjera i četrdesetak podmjera.

Od stotinjak poljoprivrednika, gradske potpore lani je koristilo njih sedamdesetak, najviše ratara, a najpopularnija mjera je ona za nabavku mehanizacije, kaže gradonačelnica Gordana Lipšinić.

-Najzanimljivija je mjera unapređenja biljne proizvodnje gdje se sufinanciraju police osiguranja, sustav obrane od tuče, oprema za proizvodnju povrća, kupnja i izgradnja akumulacijskih sustava i sustava za navodnjavanje, sufinanciranje nabave mehanizacije, analize zemljišta, prelazak na ekološku proizvodnju.

Ali postoje i one koje se gotovo ni ne koriste. – Ima čak i nekih mjera koje još nisu niti jednom korištene. To je za neke lagune, gnojišta urediti koje su svakako korisne, bilo bi ih dobro urediti, ali eto, vjerojatno će i one doći na red.

Administrativni trošak za okrupnjavanje zemljišta sufinanciran 100%

Jedna od još uvijek neprepoznatih, ali vrijednih potpora je ona za okrupnjavanje zemljišta. U pet godina iskoristilo ju je šestero poljoprivrednika. Grad im u stopostotnom iznosu, do najviše 2000 kuna, podmiruje administrativne troškove tog postupka, pojašnjava Lipšinić.

-To je dakle, nekakav elaborat, takse ili sve ono što treba da bi dvije ili tri parcele sredili i okrupnili u jednu veću. Grad ne plaća zemljište, to si poljoprivrednik financira sam, ali da bi dvije, tri male parcele spojio u jednu koja bi mu onda kasnije bila za prijavu nekih potpora druge vrste, mora to provesti i “papirnato”. Sve te “papirante”troškove podmiruje mu Grad, kaže gradonačelnica.

Unazad par godina proračunska potpora ozaljskim poljoprivrednicima iznosila je 700 tisuća kuna i bila je najveća u RH po glavi stanovnika. Od lani je smanjena na pola milijuna kuna tj. usklađena s potrebama tamošnjih poljoprivredenika.

Pomaci su vidljivi, naglašava Lipšinić, jer sve je više uređenih, a sve manje zapuštenih poljoprivrednih parcela.

Pročitajte i ovo

ZBOGOM, ĆIRO!

‘Jedan, jedini, neponovljivi… Bog! Možeš ga voljeti ili ne voljeti, ali mane nema. Nikada taj čovjek neće umrijeti!’