Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Crna kronika Karlovac Podijeli

‘Policija administrativna, ne represivna’

‘Specifičan po svemu, odradio je intervju s Gotovinom kad ga je tražila cijela država i nakon toga, opet imao ulaz u policijski i državni vrh’, komentirao je danas za naš radio bliski i dugogodišnji Pukanićev prijatelj, a ujedno blizak policijskom vrhu, jučerašnju likvidaciju šefa ‘Nacionala’. Teško do sugovornika spremnog za službenu izjavu Vrlo nam je […]

‘Specifičan po svemu, odradio je intervju s Gotovinom kad ga je tražila cijela država i nakon toga, opet imao ulaz u policijski i državni vrh’, komentirao je danas za naš radio bliski i dugogodišnji Pukanićev prijatelj, a ujedno blizak policijskom vrhu, jučerašnju likvidaciju šefa ‘Nacionala’.

Teško do sugovornika spremnog za službenu izjavu

Vrlo nam je teško danas bilo dobiti sugovornike koj su bili spremni otvoreno pričati i davati izjave o Pukanićevom ubojstvu i valu kriminala koji je zahvatio Hrvatsku.

Naš izvor navodi da u ovom slučaju treba uzeti u obzir da se mafija u svijetu obračunava s političarima, sucima i policijom, dok u Hrvatskoj nitko iz tih redova još nije stradao. To navodi na razmišljanje da je možda  dio njih ili dobar ili bar u dosluhu s mafijašima. Stradavaju novinari koji mafiju razotkrivaju, drži on.

Sugovornik našeg radija s kojim smo analizirali događaje koji u zadnja tri tjedna tresu Zagreb, misli da oni imaju dublju pozadinu.
Tvrdi da su uzroci ovakvog stanja u državi u tri institucije: policiji, pravosuđu i zakonodavstvu.

Policiju vode administrativci, a ne fajteri

– Policija danas na žalost, ne stvara kadar, ukinuta je policijska škola, a policajce se kupi s ulice, pa dojučerašnji kuhari ili šivačice postaju policajci. Takvi nemaju niti približnih znanja o policijskom poslu kao oni koji su se 4 godine školovali za to zvanje, navodi naš izvor čiji policijski staž traje već više desetljeća.
Stanje u policiji opisuje tragičnim, jer je policiju napustio dobar dio fajtera i onih koji su na obračun s kriminalom bili spremni 24 sata na dan, a na funkcije u policiji zasjeli su školarci jer je postalo važnijim imati visoku stručnu spremu nego biti spreman na bitku s kriminalom. Policija je danas puna foteljaša i administratora koji se zabavljaju statistikom i prilagođavaju je sebi, dok se prave policajce ograničava u radu, daje svoje razmišljanje naš izvor. Smatra da je policija  danas administrativna, a ne represivna služba, a to daje dodatan vjetar u leđa bujanju kriminala.
Svega toga kriminalci su itekako svjesni i dobro iskorištavaju manjakovost našeg sustava, analizira naš policijski izvor.

Je li Zagreb dobio ubojicu – ‘solera’?

Sugovornik našeg radija smatra da u zadnja dva ubojstva – Ivane Hodak te Ive Pukanića nije isključena mogućnost da je Zagreb dobio i ‘solera’ – ubojicu koji jako dobro poznaje rupe u sistemu s kojim je nezadovoljan.
– Pogledajte samo, u oba ubojstva s mjesta događaja bježi muškarac u tridesetima. Mafija tako ne radi, jer je njoj najbitnije osigurati odstupnicu, smatra naš izvor.
Smiješno je, nastavlja da se i u slučaju ubojstva Hodakove govori o profesionalcu ili mafiji, jer oružje s kojim je ubojstvo počinjeno, a moglo se čuti po medijima da je riječ o ‘Te te’-jcu, mafija ne koristi. I u Pukanićevom slučaju, eksploziv je postavljen u blizinu auta,  što nije odlika mafijaške akcije, jer je taj eksploziv mogao maknuti bilo tko, odnosno doći s njim u kontakt prije aktiviranja, navodi naš sugovornik.

‘Mafija odrađuje od prve i ne dozvoljava si popravni’, objašnjava nam.

Najtragičnije je kaže sugovornik našeg radija, da su u 3 tjedna Zagreb zatresle tri likvidacije, ali se vrh države sastao zbog dva ubojstva, čime se šalje poruka kako u Hrvatskoj postoje građani prvog i drugog reda što se sigurnosti tiče, odnosno postoje ‘face’, i postoje obični građani nakon čijeg se ubojstva aparat ne diže na noge, kao u slučaju Hodak i Pukanić.

Angažirati profesionalce koji ne podliježu spregama

Jedini izlaz u ovom trenutku, smatra, jest angažiranje vrsnih stručnjaka iz zemalja zapade Europe koji neće podleći spregama policije i mafije ili policije i politike. Nedavna imenovanja novih ministara i šefova u policiji nisu nikakva novost, smatra ovaj Pukanićev dugogodišnji prijatelj, jer su ta prezimena u policiji već desetak godina i samo se rotiraju s jedne na drugu funkciju.
A sinoć smo svjedočili i tragičnoj situaciji da premijer i predsjednik objavještavaju naciju o identitetu poginulih, dok policija govori o žrtvama, za njih još nepoznatim osobama, i to sve do kasno navečer. Takva zatvorenost policije dodatan je problem, jer želi li biti efikasnija, mora više surađivati i s javnošću i s medijima, nastavlja svoja razmišljanja čovjek iz policijskog sustava. 

‘Jarnjakova sjena’ još lebdi

Još jedan problem koji je doveo do ovakve situacije je taj što više od desetljeća nad kadrovskom politikom policije lebdi sjena Ivana Jarnjaka. Kola su u policiji krenula nizbrdo kad je prekršeno osnovno pravilo postojanja policije, pa je 90-tih godina jedan od osumnjičenih za zločine u Pakračkoj poljani, umjesto u Remetincu, završio u Savskoj, kao ministrov savjetnik, nastavlja nam sugovornik iznoseći svoja razmišljanja.
Problem je i tome što bi unutarnja kontrola policije trebala biti sastavljena od onih koji nisu prije bili policijaci, jer je javna tajna da velik broj višerangiranih policajca živi iznad svojih objektivnih mogućnosti, a dodatan izvor zarada predstavlja im prodaja informacija kriminalcima i medijima, govori.

Malo sudaca koji se ne boje

Jedan od problema je i pravosuđe, na što nas stalno upozorava Europska unija, gdje vješti odvjetnici na informacijama kupljenima od policije ili istrage, a u sprezi sa sucima, drastično smanjuju kazne za počinjeni kriminal.

U Hrvatskoj se, kaže naš sugovornik, na prste mogu nabrojati suci koji su se spremni suočiti s prijetnjama kriminalaca, a kao što su Ika Šarić, Ante Ujević i slični.
Veliku krivicu za ovu situciju snosi i Sabor, koji je donio zakone, a koji pogoduju kriminalcu jer su istrage zakomplicirane, a djelatnici u istragama svezanih ruku zbog poštovanja ljudskih prava.

Kontrolu e-komunikacije iskoristiti do maksimuma

Ono što bi našoj policiji moglo donijeti prevagu u ratu s kriminalom je dolazak bivšeg šefa obavještajaca Tomislava Karamarka i njegova iskustva u korištenju tehnike, osobito kontrole elektroničke komunikacije. Tehnika koja se dosad više koristila za privatne i političke obračune, skrivanje informacija između policije i obavještajaca što javno priznaju i dužnosnici, te sukobi na relaciji agenti tajnih službi – krim policajci trebali bi postati prošlost.
Činjenica je da hrvatska agentura svoj posao isključivo zasniva upravo na kontroli elektroničke komunikacije jer je, upravo kao i u policiji, na djelu, nedostatak operativaca koji bi bili spremni ući u podzemlje i vrbovati i stvarati doušnike. Na primjerima hvatanja Gotovine i Petrača te su suvremne metode dovele do rezultata, pa je za vjerovati da je upravo to zadnja nada za posrnulu hrvatsku policiju.

Pročitajte i ovo

UDRUŽENI

Uhvaćena trojica kradljivaca koji su “operirali” po Generalskom i Bariloviću i krali dizel, šumu i traktor