Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac VIŠE NOVCA ZA BOLJI STANDARD Podijeli

Poskupljuje komunalna naknada u Karlovcu. Od 2019. umjesto 0,56, bod za obračun 0,7

Umjesto 36 milijuna Grad bi na godišnjoj razini trebao uprihoditi 44 milijuna kuna

S 1.1.2019. godine Grad Karlovac će povećati komunalnu naknadu. Prijedlog je na javnom savjetovanju 30 dana, ali plan je povećati vrijednost boda za obračun komunalne naknade sa 0,56 na 0,7 u četiri zone. Time bi se na godišnjoj razini prikupilo 8 milijuna kuna više od dosadašnjih 36 milijuna kuna.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji gradonačelnika Mandića i njegovih suradnika.

Osim što je zakonska obveza usvojiti novu odluku o komunalnoj naknadi i vrijednosti boda, Grad povećanje opravdava i činjenicom da ga u narednom periodu očekuju veliki europski komunalno – infrastrukturni projekti poput 438 milijuna kuna vrijedne Aglomeracije u kojoj su Zvijezda, Jamadol, Švarča, Mala Švarča, Drežnik – Hrnetić, Turanj, Kamensko, Gornje Mekušje…

– Moramo osigurati svoj dio novca, a sredstva od komunalne naknade mogu se koristiti samo za uređenje komunalne infrastrukture, napomenuo je Mandić. Kod povećanja su se vodili dvama kriterijima, dodaje – da se previše ne optereti građane, ali ni gospodarstvo.

Izuzeti od plaćanja komunalne naknade su: nekretnine u vlasništvu Grada ili one dane Gradu na korištenje, nekretnine neprofitnih javnih ustanova kojima je Grad osnivač i kojima se materijalne troškove financira iz proračuna, nekretnine vatrogasnih službi, nekretnine OPG-ova, nekretnine u vlasništvu vjerskih zajednica, u vlasništvu Crvenog križa i Caritasa te nekretnine u vlasništvu srednjih škola

Do kraja 2024. godine za one koji žive i rade u Zvijezdi, a nisu banke, pošte, barovi ili objekti za igre na sreću, plaćalo bi se 50 posto nižu komunalnu naknadu. Za sve ostale ona će u praksi, ovisno o veličini objekta i zoni u kojoj se nalazi, porasti za u prosjeku 10 do 20 kuna mjesečno.

– Glavni okidač za sve je bila Zvijezda. Negdje smo izračunali da će svi oni koji plaćaju komunalno naknadu na mjesečnoj razini izdvojiti prosječno 10 kuna za Zvijezdu.

Iduće godine očekuje se da će se na ime komunalne naknade prikupiti više od 44 milijuna kuna jer osim od povećanja, Grad planira napraviti i reviziju komunalne naknade što bi trebalo rezultirati s još više novca u proračunu. U konačnici, rezultati poskupljenja trebali bi biti vidljivi svima.

– Karlovac je došao do one jedne faze kada mora dignuti na višu razinu ne samo komunalni standard, komunalnu infrastrukturu nego i ovaj društveni standard, zaključio je Mandić.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu Odluke o komunalnoj naknadi traje do 9. studenog. LINK na kojem građani mogu potražiti obrazac za svoje prijedloge i kritike.

Pročitajte i ovo

ISPRAVAK

Ravnateljica Medicinske: Niti jedan nastavnik nije u samoizolaciji