Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život HUMANOST Podijeli

Na posljednjoj akciji u 2017. Dugorešani prikupili 99 doza krvi

Za darivanje krvi u Dugoj Resi uvijek se čeka u redu

Devedesetdevet doza krvi prikupljeno je za kraj godine na petoj, posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvu u Dugoj Resi.

Bilo bi ih i više da šest osoba nije bilo odbijeno. Među darivateljima bilo je i deset žena.  Ravnatelj dugoreškog Crvenog križa Mario Biršić je zadovoljan jer planirano za ovu godinu je ostvareno.

– U ovoj godini planirali smo ostvariti oko 400 doza krvi. Plan će biti ostvaren, ako ne i prebačen.

Kada se ta brojka usporedi s onima od prije osam godina vidljivo je o kakvom se napretku radi.

– Kada sam 1.6.2009. došao za ravnatelja prva akcija je već bila 18.6.. Prikupljeno je 18 doza krvi. Ako to gledamo sada, s odmakom od osam godina, danas računamo da će biti stotinu doza krvi, plus nešto odbijenih. Ja smatram da smo napravili jako dobar posao.

Povećava se i broj darivatelja krvi.

– U bazi imamo preko 500 darivatelja krvi, a oko 100 darivatelja daje redovito krv u Dugoj Resi po akciji.

Marijan Špundak krv dao 117. puta, do sad nikada nije bio odbijen

Rezultat je to brojnih edukacija koje Crveni križ kroz godinu provodi među mladima. Njih je i danas bilo na akciji, ali nije nedostajalo ni veterana. Marijanu Špundaku je ovo bilo 117 darivanje. Krv daje više od 40 godina i niti jednom nije bio odbijen.

– Davno prije moja baka je operirala rak na prsima i onda je moj otac išao po selu ljude skupljati za krv. Kada sam počeo davati krvi nikada nisam pitao za koga je. Nastavio sam je davati zato što meni zdravstveno nikada nije štetilo. Nije mi se nikada ni zavrtilo kod davanja i prešlo je u rutinu. Sada osjećam potrebu da dam. Nikada nisam bio odbijen.

Osim dobrog osjećaja da pomažu drugome, biti darivatelj krvi znači imati i određene povlastice. Dobar poticaj svima onima koji su još neodlučni, kaže ravnatelj Biršić.

– Sa 36 darivanja svaki muški dobrovoljni darivatelj krvi ostvaruje pravo na besplatne lijekove odnosno više ne plaća participaciju, a žene sa 26 darivanja ostvaruju to pravo.

Iduća akcija darivanja krvu u Dugoj Resi je u ožujku 2018.

Pročitajte i ovo

JOSIPOVE SRIJEDE

“Bit hrvatskih obitelji i naroda je duhovna podloga. Žive bi nas progutali kad smo napadnuti, da nismo molili i vjerovali, a branitelji nosili krunice”