Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  14C° Slunj

Život NIŠTA NAS NE SMIJE IZNENADITI Podijeli

Postavljaju se “box barijere” u Karlovcu i Ogulinu za zaštitu od poplava

Karlovac i Ogulin se pripremaju na najgore

Najavljeno zatopljenje neće biti naglo pa ne bi trebalo biti ni velikog topljenja snijega, a u narednih desetak dana ne očekuje se više od 30 litara kiše, poručio je iz Karlovca generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ipak, već od sutra kreće se s mjerama predostrožnosti u Karlovcu i Ogulinu.

– Dogovorili smo se da na području grada Karlovca, prije svega naselja Logorište, Mostanje i Mala Švarča uspostavimo privremeni sustav obrane od poplava putem takozvanih box-barijera. Od sutra ćemo provjeravati stanje terena, isto to ćemo činiti i na području Ogulina i zapravo pokušati uspostaviti privremeni sustav obrane od poplava kako neke nove velike kiše i proljetno otapanje snijega ne bi bitnije zaprijetili tim područjima u gradu Karlovcu, rekao je Đuroković.

Karlovčane je zamolio da im privremeno za to ustupe svoja zemljišta.

Box – barijere su montažni elementi koji se mogu ispunjavati pijeskom, šljunkom ili zemljom dimenzija metar, metar, metar. Slažu se kao lego kockice u visinu i do dva, tri metra. Planira se postaviti između 5 i 6 kilometara privremenih barijera na području Karlovca.

– Na taj način ostavit ćemo ih trajno u iduću godinu ili dvije, ne uklanjati ih, kako bismo mirno radili nasipe na području Logorišta i drugih dijelova, a istovremeno omogućili sigurnost građanima tih područja.

Postavljanje sustava trajat će između 10 i 30 dana jer se barijere ne mogu stavljati dok se ne raščisti snijeg.

Gradonačelnik Mandić je poručio kako ova mjera ostaje privremena te da Karlovac i dalje inzistira da se sustav obrane od poplave riješi na području cijeloga grada, u osam zacrtanih dugoročnih mjera.

Pročitajte i ovo

SAJAM UDRUGA

58 udruga sutra na karlovačkoj promenadi predstavlja svoj rad