Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život VISOK POREZ Podijeli

“Potrošačice” pokrenule akciju za smanjenje PDV-a na higijenske proizvode za žene

Hrvatska spada u države s najvećom stopom poreza na ženske higijenske proizvode

Društvo “Potrošačica” pokrenulo je peticiju kojom žele potaknuti Ministarstvo financija da podnese prijedlog Vladi Republike Hrvatske o smanjenju stope poreza na tampone i higijenske uloške.

U Hrvatskoj je PDV za osnovne životne potrepštine 5%, a opća stopa je 25%. Higijenski ulošci i tamponi ne spadaju pod osnovne životne potrebe iako oni to ženama jesu.  Karlovačko Društvo “Potrošačica” smatra da je želja za jednakošću ignorirala različitosti, pogotovo kod striktno ženskih proizvoda.

Kino ulaznice i implantati za grudi, koji su izbor, oporezuju manjom stopom nego ulošci i tamponi koji ženama nisu izbor

-Cilj peticije “Zaustavimo oporezivanje žena” je da se smanji stopa PDV-a na higijenske potrepštine, tampone i uloške jer mi smatramo da su to osnovne životne potrepštine pa da se i njih primjenjuje i stopa od 5%, kaže Ana Smoljak iz “Potrošačica”.

Europska komisija  prošle godine je dala neobavezujuće preporuke članicama Europske unije za smanjenje ili ukidanje poreza na higijenske potrepštine za žene. Neke članice preporuku su vrlo brzo primjenile. Najdalje je otišla Škotska. Iako više nije u Europskoj uniji žene će tamo imati pristup besplatnim ulošcima i tamponima.

Peticija je na internetu. Dovoljno je kliknuti ovdje i doći ćete do nje.

Foto: Ilustracija

Pročitajte i ovo

GORILA, PART TWO

Gorila koja je jutros prestrašila Karlovčane je teška 20 kg, vrijedna više od 6 tisuća i ukradena je. Traži je i policija jer je nestala s Crne promenade