Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Županija MIJO I IVAN Podijeli

“Potuklo nam je vrtove, kuće i automobile, ali prošli smo rat pa ćemo i ovo izdržati”

Mijo Zorić i Ivan Zagudajev iz mjesta Vrh o posljedicama o nevremenu koje je zadesilo njihov kraj

Uništeni vrtovi, fasade kuća i automobili, slika je to iz mjesta Vrh u općini Draganić, a Mijo Zorić i njegov susjed Ivan Zagudajev danas u razgovoru za Radio Mrežnicu kažu: Navikli smo na rat i ovo ćemo izdržati.

Opisuju kako je sve počelo. Navlačilo se i navlačilo, uslijedio je veliki bljesak, a nakon toga 5 dugih minuta komadi leda pali su u draganićki Vrh. Zvuk koji je čuo podsjetio ga je na ratno stanje. Jako je lupalo, tuča je uništavala, a vjetar nosio sve pred sobom, govori nam Mijo:

– Ja sam u ratu navikao na takve situacije i nisam se bojao, čak sam izašao malo van i snimati. Ali, dodaje kako su se njegovi unuci stvarno uplašili.

Šteta koju je nevrijeme napravilo u najmanju ruku, velika je. Fasada na kući razbijena je, kao i rolete koje su štitile prozore:

– Da nisam stigao spustiti rolete, sigurno bih danas imao i razbijene prozore. Ipak, vrt nije mogao zaštiti. Godine rada i truda, svakoga dana, u 5 minuta propalo je. Šljive, koje inače godišnje ima na tone, sada više nema:

– Žena mi isto kaže, ima li smisla dalje nastaviti i mučiti se, kada je uzalud.

Njegov prvi susjed, Ivan, našao se u vrlo sličnoj situaciji. Cijeli vrt je polomljen, u kojeg je svakog dana ulagao vrijeme. Automobil, koji mu je svakodnevno potreban za život, razbijen je.  Ipak, tijekom cijele situacije, ostao je smiren, a to iskustvo vuče još iz rata:

– U ratu sam se naučio prilagoditi svemu. Ova situacija bila je teška, ali ostao sam smiren.

Danas, ipak, emocije su učinile svoje i jednostavno se pita, zašto?

Srce vuče u nove pobjede

Štetu zasada, Mijo ne može procijeniti. Fasadu svakako mora obnoviti, a ne zna koliko će ga to koštati. Misli, prvo treba sjesti s majstorima i čuti stručno mišljenje. Za vrt, s druge strane, ne postoji novčana pomoć:

– Jedino što ostaje je krenuti ispočetka, tvrdi Mijo.

Pomoći, u cijeloj priči, ne nada se previše. Kaže, od susjeda je čuo da bi općina tek treba obići teren i zbrojiti štetu kako bi pomogla svojim mještanima izgraditi nove početke.

Unatoč svemu, on se niti danas ne da. Uvijek je kroz život volio gledati sve sa pozitivne strane te vjeruje kako će se i ovo na kraju dobro završiti:

– Mene srce vuče dalje u nove pobjede. Kako ćemo i što ćemo, tek ćemo vidjeti, ali, bit će to dobro, vjeruje Mijo.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

NASTAVNO O PRIJEVOZU

Brzi odgovor Grada na temu prijevoza u Karlovcu: Na raspravu smo spremni, pozivamo sve vijećnike da nam dostave svoje prijedloge