Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -2C° Karlovac

 • weather-image

  -2C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -2C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Život JESTI SE MORA Podijeli

PPK kampanjom “Biraj mudro, za sigurnu budućnost” promovira mesarstvo. Svima koji upišu taj smjer daju super stipendije i posao

Uz 1.000 kuna stipendije, učenici imaju pokriven prijevoz, udžbenike, praksu i na kraju stalni posao

Ništa od stotina tisuća milijuna kuna uloženih u nove tehnologije, razvoj i povećanje uzgoja stoke PPK karlovačkoj mesnoj industriji neće značiti ako neće biti mesara.
Poručio je predsjednik uprave Igor Miljak na predstavljanju kampanje Biraj mudro, za sigurnu budućnost.

Kampanjom se onima koji u karlovačkoj Mješovitoj industrijsko – obrtničkoj školi upišu zanimanje mesar omogućuju stipendije i sigurno zaposlenje u struci s iznadprosječnom plaćom.

-Za stipendiju dobiju svaki mjesec 1.000 kuna, plaćen gradski ili prigradski prijevoz od 500 kuna naviše, ovisno o mjestu stanovanja, dobiju plaćen svaki odrađeni sat u sklopu školske prakse. Kad to sve skupa zbrojimo onda oni svaki mjesec dobiju minimalno 2.000 kuna. Uz to dobivaju besplatan topli obrok, besplatne školske knjige te poklone za Uskrs i Božić. Jedina obaveza im je da uče i upišu idući razred te da dvije godine ostanu raditi s nama, pojasnio je Miljak.

Jesti se mora, a moja bolja budućnost je ovdje

Koliko ovakva stipendija znači najbolje zna Dario Osterman. Završava prvi razred za mesara u MIOŠ-u i za razliku od većine svojih prijatelja točno je znao što želi biti. Mesari su mu bili i djed i otac.

-Sad završavam prvi razred srednje škole i jako sam zadovoljan, pogotovo s praktičnim dijelom nastave. Idem na praksu u PPK karlovačku mesnu industriju gdje sam se odlično snašao. Sve mi paše, ovdje mi je baš lijepo. Učim od starijih kolega mesara i imam izvrsne šefove koji vode brigu da sve naučim na siguran način. Mislim za sve buduće mesare i za ove sadašnje će uvijek biti posla jer ljudi će uvijek morati jesti i to se nikada neće promijeniti. Jesti se mora tako da ja vidim ovdje svoju bolju budućnost i budućnost svih koji sada misle upisati školu za mesara, rekao je mladi Osterman.

MIOŠ nekad upisivao cijeli razred mesara, sada tek njih 9

Da ih ima na tržištu rada, a na burzi u Karlovcu trenutno nema niti jednog zapošljivog, PPK bi mogao odmah zaposliti 15 do 20 mesara. No, njih se u karlovačkom MIOŠ-u godišnje obrazuje tek devet.

-Iako je MIOŠ pamtio bolje dane kada je upisivao po cijele razrede mesara i kada su u PPK većina poslovođa bili bivši učenici naše škole, ali u planu nam je ove godine upisati 9 mesara. Mislim da ćemo tu kvotu popuniti pogotovo uz ovako dobru kampanju. Svaki mesar nam je dragocjen, rekla je ravnateljica Snježana Erdeljac.

Priliku za ovakvu stipendiju ne treba propustiti

Kako se bliže upisi u srednje škole, ovu priliku, naglašavaju dožupanica Vesna Hajsan Dolinar i predstojnica karlovačkog Zavoda za zapošljavanje Ivana Mehle, učenici i njihovi roditelji ne bi trebali propustiti.

-Karovačka županija osim STEM područja vapi za poljoprivrednim sektorom, za uunapređenjem poljoprivredne industrije, a time i za povećanjem kvote u obrazovanju u prehrambenoj industriji, u ovom slučaju mesar. Iz tog razloga kupili smo za 3,9 milijuna kuna dodatni prostor za MIOŠ kako bi unaprijedili kabinete i programe i kako bi kroz koju godinu mi uspisivali ne samo devet učenika u zvanje mesar već i najmanje cijeli odjel, rekla je dožupanica.

-To je izuzetno kvalitetno zanimanje i sva djeca i njihovi roditelji trebali bi ga promišljati kroz životni cilj, a to je da obrazovanje služi za osiguranju egzistencije, dodala je Mehle.

Pročitajte i ovo

ZA MLADE

DugaResa Fest i ovog svibnja: Prijave do kraja veljače, za školarce audicija, a očekuje se i gost iznenađenja