Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  11C° Karlovac

 • weather-image

  11C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  11C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Županija PRIPREMITE ŽELJE Podijeli

Pred nama je nebeski fenomen i suze sv. Lovre

U noći sa srijede na četvrtak kiša perzeida trebala bi biti najjača

Sutra, 10. kolovoza blagdan je svetog Lovre, a na astrononskom planu očekuju nas suze sv. Lovre.

U noći s 12. na 13. kolovoza prema prognozama vidjet će se ‘suze sv. Lovre’. Riječ je o meteorskom roju ‘Perzeida’.Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje bit će izvanredni do oko 00.30 kada izlazi Mjesec, koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo ometati Mjesec svojim sjajem.

Za promatranje zvijezda “padalica” najbolje je otići u prirodu, daleko od  svjetlosnog onečišćenja i rasvjete i to u noći sa srijede na četvrtak, od 22 sata nadalje.

Izraz Suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv zapravo je postao popularan u zadnjih možda stotinjak godina u Hrvatskoj, prvo u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge hrvatske krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli, u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki, a on je svojim mučiteljima, prema kršćanskom svjedočanstvu i tradiciji, tom prilikom rekao: “Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu.“ Njegov spomendan slavi se 10. kolovoza.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

REKORDNA 2019.

Najviše u pet godina: Poduzetnici u Karlovačkoj županiji lani prihodovali 10,3 milijardi kuna