Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  16C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  16C° Slunj

Županija KARLOVAC Podijeli

Predsjednik HVZ-a Sanader iz Karlovca poručio: Novim zakonom daje se značaj vatrogascima na svim razinama

Hrvatska vatrogasna zajednica zadovoljna prijedlogom zakona kojim od 2020. postaje Središnji ured za vatrogastvo

Nakon više od 20 godina Hrvatska vatrogasna zajednica od 1. siječnja 2020. postaje Središnji ured za vatrogastvo. Na čelu će mu biti glavni vatrogasni zapovjednik koji će imati status državnog tajnika.

Najvažniji je to dio prijedloga nacrta Zakona o vatrogastvu o kojem se jučer raspravljalo na sjednici Predsjedništva i Zapovjedništa Hrvatske vatrogasne zajednice održanom u Karlovcu u Domu DVD-a Hrnetić – Novaki.

-Dajemo značaj županijskim vatrogasnim zapovjednicima i zapovjednicima gradova i općina. Oni postaju glavni faktor u vatrogastvu, istaknuo je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.
Dodao je da se na ovaj način uvezuje zapovjedni sustav.

-Od sad glavni vatrogasni zapovjednik daje suglasnost na imenovanje županijskog vatrogasnog zapovjednika i može ga smijeniti. Županijski zapovjednik daje suglasnog gradskom zapovjedniku i zapovjedniku svih profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi i može povući tu suglasnost, znači razriješiti ga. To je iznimno važno. Postoji veliki problem u vatrogastvu da država financira profesionalne postrojbe i ništa drugo i sad idemo na to da se ravnomjerno financira, naglasio je Sanader.

Konačni prijedlog Zakona trebao bi biti definiran do petka, a u ponedjeljak predan Ministarstvu unutarnjih poslova da ga ono može predati dalje na javnu raspravu. Mjesec dana će trajati e-savjetovanje o Zakonu i plan je da 16. svibnja ide na Vladu, a onda na dva čitanja u Sabor.

Pročitajte i ovo

NOVI PROSTOR

Bivša knjižara Naprijed u Radićevoj od sada dio karlovačke Trgovačko ugostiteljske škole