Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac FILMSKA PRIČA Podijeli

Predstavljanje knjige Od Zorinog Doma do Edisona večeras u karlovačkoj Gradskoj knjižnici

Ironija je da Karlovac danas nema kino

Od Zorinog Doma do Edisona, knjiga je Igora Jurilja, profesora anglistike i povijsti i zaljubljenika u film, koja će danas biti predstavljena u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu s početkom u 19:00 sati.

Riječ je o knjizi koja je plod sedmogodišnjeg arhivskog rada autora u različitim državnim arhivima i Zavičajnom odjelu Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu. Jurilj je radio na novinskim izvorima, na lokalnim naslovima između 1896. kada je projiciran prvi film u Karlovcu do 1920. kada je otvoren Edison.

-Promatrali smo razvoj filma, istraživali o tome kako je film primljen, kakvi naslovi su se puštali, kakve su bile kulturno političke pozadine tijekom tih 20 godina. Time se htjelo pokazati kako je Karlovac bio važno središte u Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji u to vrijeme. Na žalost, to do ovog trenutka nije bilo istraženo, objašnjava Igor Jurilj.

To je potvrdio i Hrvatski filmski savez kao institucija. Profesor Nikica Gilić je mentorirao ovaj projekt, još u trenutku kada je bio pisan kao magistarski rad. No, Jurilj naglašava da je prije toga najviše surađivao s Rosanom Mikulić sa Zavičajnog odjela Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić.

S obzirom da se u Karlovcu iščekuje otvorenje kina, Jurilj kaže da se nalazimo u istoj situaciji kao i prije 100 godina.

-To je zapravo jako ironično. Grad koji je imao najveće kino u Hrvatskoj, u jednom trenutku čak 4 kina kao vrlo mali grad  na početku stoljeća. Grad koji je bio filmsko središte, sada nema stalnog kino prikazivača. Nadamo se da će ovo doprinijeti revitalizaciji Edisona, odnosno projekta koji se trenutačno razrađuje kako bi se staro gradsko kino ponovno stavilo u funkciju, poručuje Jurilj.

Pročitajte i ovo

VIŠE KANTI, MANJE SMEĆA

Karlovčanima ovih dana stiže 500 posuda za papir i plastiku