Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  1C° Duga Resa

 • weather-image

  6C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  3C° Slunj

Crna kronika ALARM NA KUPI Podijeli

Preko Kupe najviše Alžiraca, Marokanca i Pakistanca. PU Novo Mesto:Javite nam za migrante i ne puštajte ih u kuće

Migranti idu preko Ozlja i Netretića do Bele krajine, najvećim dijelom su muškarci od 18 do 35 godina

Migrantski val sve više zapljuskuje Karlovačku županiju. U ovdašnjim rijekama, najviše Kupi, sve je više žrtava, odnosno migranata koji su se utopili u pokušaju da preplivaju rijeku. Alžirci, Marokanci i Pakistanci čine većinu, dok su prije to bili uglavnom Afganistanci.

Onog trenutka kad, najviše iz Bosne, ilegalno uđu u Hrvatsku i Karlovačku županiju, migranti idu uglavnom trima rutama: na Ozalj, Netretić i prema Rijeci. Većinom je riječ o muškarcima starim između 18 i 35 godina, vrlo malo ili nimalo putuju s njima djeca i žene, a dolaze iz zemalja na potezu od Afrike i Maroka pa sve  do Nepala.

Slovenska policija nije zabilježila slučajeve nasilja. Hrvatskoj policiji migranti su mirni i kad ih uhvate –  čučnu

Cilj je prijeći Kupu, a ilegalni prijelasci raspršeni su duž cijele rijeke jer na nekim mjestima nema tehničkih zapreka. Preplivati rijeku mnogima od njih postane i zadnje što su učinili,, pa ne čudi zato što Slovenci, a i naši sve češće pronalaze njihova trupla uz obale.

PU Novo Mesto građanima Črnomlja: Ne puštajte ih u kuće, obavijestite nas

I dok naša policija ne daje previše informacija niti poziva građane da ih obavijeste o migrantskim rutama, Policijska uprava Novo Mesto čini suprotno. Uz Policijsku upravu Kopar ova u Novom Mestu bilježi najveći porast ilegalnih migracija.

Do 23. travnja ove godine PU Novo Mesto ima 346 uhvaćena stranca u ilegalnim prelascima, dok su ih lani imali 40.

Ova je policijska uprava prije nekoliko dana pozvala građane da migrante ne puštaju u kuće niti im se približavaju, već da kad ih vide, o tome obavijeste policiju te zaključavaju kuće. Unatoč policijskim ophodnjama, neki migranti probijaju se do slovenskih naselja. Kako navodi njihova policija, kada ih uhvate, pregledaju ih, pruži im se humanitarna i zdravstvena pomoć te se obavi sigurnosni pregled.

Migrantski val neće posustati. Naprotiv, očekuje se da će biti sve jači, osobito zbog ljeta i nižih vodostaja rijeka, pa tako i Kupe koju će biti lakše prelaziti.

 

Pročitajte i ovo

NIJE BIO PIJAN

41-godišnji prometni recidivist iza rešetaka