Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Glazba SKALINADOM DO RAJA Podijeli

Preminuo je Oliver Dragojević

Picaferaj, Galeb i ja, Skalinada, Tko sam ja da ti sudim, Oprosti mi pape, Kad mi dođeš ti… do sutra ujutro mogli bismo nizati Oliverove hitove

Jedan od najljepših glasova naše glazbene scene, legendarni Oliver Dragojević preminuo je jutros u 5 sati u splitskoj bolnici.

Točno godinu dana otkako mu je dijagnosticiran rak pluća, Oliver je skalinadom otišao u glazbeni raj.

Rođen je 7. prosinca 1947. godine u Veloj Luci na Korčuli, a prvi estradni nastup imao je 1961. godine na dječjem Splitskom festivalu. Od ranog djetinjstva bio je vezan za glazbu, a nakon nastupa na dječjem festivalu bio je pjevač i klavijaturist benda Batali iz Splita.
Festivalski debi imao je na Splitskom festivalu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim Picaferajem, skladbom koja nije dospjela na završnu festivalsku večer, no koja će postati jednim od vječno zelenih Oliverovih standarda. Nakon neuspjeha na Splitskom festivalu 1967. sve do 1972. Oliver je pekao zanat svirajući po brojnim zapadnoeuropskim klubovima, usvajajući temeljne odlike kasnijeg izvođačkog stila. Poslije kratke epizode s Dubrovačkim trubadurima koja je trajala manje od godinu dana, te sudjelovanja na pionirskim prvim sessionima splitske super-star grupe More u ljeto 1974. ponovno se priključio Batalima.

Ča će mi Copacabana ima velike 44 godine, Galeb i ja 43

Na Prokurative se vratio 1974. g. te u velikom stilu osvojio prvu nagradu publike sa skladbom Ča će mi Copacabana. Nakon toga ponovno je uspostavio suradnju sa Zdenkom Runjićem i na Splitskom festivalu 1975. pjevao šansonu Galeb i ja, ultimativan zgoditak i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca.
Bez obzira na godine, Oliver je trajao i trajao, a njegove pjesme nalazile su put do svih generacija.

Oliver Dragojević jedan je od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Pročitajte i ovo

DIO MOG ŽIVOTA

Veseli Badnjak na Mrežnici: Živa svirka, Biondić i sestre Peretin uljepšali dan i otvorili srca