Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  0C° Ozalj

 • weather-image

  1C° Slunj

Život JOSIPDOLČANI PROTIV Podijeli

Premještaju spomenik žrtvama Drugog svj.rata na pravoslavno groblje: Bit će tu i ime katoličkog svećenika kojeg su ubili četnici

“Tako bi nastao povijesni falsifikat da su Srbi zaslužni za antifašizam dok su Hrvati isključivo fašisti”

Dvije godine nakon najave u Josipdolu je započelo premještanje spomenika žrtvama Drugoj svjetskog rata iz centra mjesta na pravoslavno groblje Klipino brdo. No, dio stanovnika točnije dio članova obitelji ubijenih, s tim se ne slaže.

Od Općine traže da imena njihovih predaka ne stavljaju na novi spomenik jer se radi o ubijenim Hrvatima.

– Jedini motiv koji imam u cijeloj ovoj priči je da se o situaciji koju spominjem objektivno informira šira javnost, a predstavnici vlasti u Općini malo zamisle nad svojim djelovanjem koje nam je kao običnim građanima neprihvatljivo, kažu.

Odluku da se spomenik izmjesti iz centra Josipdola te da se na tom mjestu uredi neki novi sadržaj ne dovode u pitanje, ali…

– Odabir lokacije za postavljanje spomenika na pravoslavnom groblju “Klipino brdo” je krajnje nerazuman i pogrešan, tvrde u svom dopisu poslanom Općini još 22. kolovoza.

Na spomeniku na pravoslavnom groblju bit će i ime katoličkog svećenika kojeg su ubili četnici

U tom dopisu, između ostalog i objašnjavaju svoje neslaganje s lokacijom novog spomenika.

-Na spomeniku tj. pločama s imenima “Pali borci 1941.-1945.” i “Žrtve fašističkog terora 1941.-1945.” su kao žrtve fašističkog terora navedena i imena 36 građana koji su kao civili streljani 22. i 23. siječnja 1943. godine priliko provođenja fašističke vojne operacije WEISS. Među streljanim civilima bilo je i 7 članova obitelji Poljak. Zločin su izvršili pripadnici talijanske vojske i naoružane četničke milicije. Potpuno je neumjeseno da se ploče sa tim imenima postave na pravoslavno groblje na kojem se nalaze sahranjeni umrli i poginuli pripadnici tadašnje četničke milicije, a kapitulacijom Italije, kasnije partizani od kojih su neki i sami bili počinitelji navdenog zločina. Isto tako, neprimjereno je da i ime stradalog lokalnog župnika, katoličkog svećenika Dragutina Fifke, koji je također stradao od četnika, bude istaknuto na pravoslavnom groblju, stoji među ostalim u dopisu nezadovoljnih građana.

Ako novi spomenik ide na pravoslavno groblje izostavite imena poginulih i ubijenih Hrvata

Smatraju da se “preseljenjem spomenika na pravoslavno groblje potiskuje činjenica da su pripadnici hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu velikim dijelom sudjelovali i kao antifašisti te da su u istom ratu od fašističčkih okupatora i njihovih domaćih sluga stradavali i nedužni hrvatski civili.

– Pravoslavno odnosno srpsko groblje, potpuno je neprimjereno za preseljenje spomenika jer bi tako nastao povijesni falsifikat koji bi sutra postao istina da su Srbi na području Josipdola, a time i Hrvatske, zaslužni za antifašizam dok su Hrvati isključivo fašisti. Za podsjetiti je da je Hrvatska država nastala na temeljima Domovinskog rata, ali u svojoj slijednosti između ostalog, baštini i povijesna zbivanja antifašističke borbe te jasna opredjeljenja prema fašizmu, kažu obitelji ubijenih Hrvata iz Josidola u 2. Svjetskom ratu.

O preseljenju spomenika iz centra Josipdola na pravoslavno groblje Radio Mrežnica je pisala još 9. listopada 2017. godine

Zbog svega toga, članovi obitelji traže da se za preseljenje spomenika pronađe neko drugo, njima prihvatljivo mjesto. Ako to nije opcija, traže da se na novom, preseljenom spomeniku izostave imena njihovih poginulih članova obitelji.

– Smatramo da su njihova imena primjereno istaknuta na spomen obilježju “Žrtvama Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata” u mjestu Cerovnik i bolje je da se ne ističu na drugim spomenicima ukoliko će to rezultirati neprimjerenim odnosom prema njihovom stradanju i žrtvi, zaključuju na kraju.

Do danas odgovor od Općine Josipdol, koja je krenula u preseljenje spomenika, nisu dobili. Niti tjedan dana od upita, odgovor na pitanje hoće li uvažiti njihovu zamolbu nije dobila ni Radio Mrežnica.

Pročitajte i ovo

OČAJ UJUTRO

Jutros u “drive-inu” u Luščiću: Neki stigli u 5,30, u 7 im rečeno: Gotovo, ne primamo više