Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  27C° Duga Resa

 • weather-image

  25C° Ogulin

 • weather-image

  26C° Ozalj

 • weather-image

  26C° Slunj

Karlovac EKO PAN O ZIDU NA KORANI Podijeli

Presuda je tu: Za gradnju zida na Korani trebalo provesti procjenu utjecaja na okoliš, a nije. Krivci ministarstvo, Karlovačka županija i Grad Karlovac

Gradonačelnik je više puta obmanjivao javnost, tvrdi Frančišković nižući kritike na račun svih instanci

Za izgradnju zida na Korani trebalo je provesti ocjenu o potrebi procjene zahvata na okoliš, a ona nije učinjena.

Presudio je tako Visoki upravni sud, a tom presudom se potvrđuje da su sva javnopravna tijela, ali i prvostupanjski sud, donijeli nezakonitu presudu. Poručio je to danas Denis Frančišković u ime udruge Eko Pan koja ovu presudu smatra svojom velikom pobjedom jer su, kako je rekao, “sve njihove tvrdnje i argumenti bili ispravni”. Eko Pan je i podnio tužbu koja je sada završena i potvrdila te tvrdnje.

Jednostavno rečeno, prije gradnje zida na Korani trebalo je zatražiti ocjenu o utjecaju građevine na okoliš, a to nije učinjeno. Frančišković upire prstom u tri instance: Ministarstvo gospodarstva, Karlovačku županiju i Grad Karlovac koji je na kraju izdao građevinsku dozvolu.

Najprije su Županija i ministarstvo ocijenili da planirani zahvat ne spada u popis zahvata, što je bilo pogrešno, a potom je Grad Karlovac i gradonačelnik više puta obmanjivao javnost da je Grad prisiljen i da dozvolu mora izdati, objasnio je. 

Stoga, svi, a osobito Grad snose veliku odgovornost, odnosno svi su krivi,  a situacija je sada dovedena do apsurda. Zid je sagrađen, a tražiti sada procjenu utjecaja na okoliš je dio koji tu situaciju čini apsurdnom. Ono što Frančišković naglašava, jest da investitor u ovom slučaju ne snosi nikakvu krivicu, niti ih on sada zanima. Naglasak je na institucijama koje bi trebale djelovati sukladno zakonima.

-Ovdje je bitan interes javnosti jer se radi o “top” prostoru u Karlovcu, a upravo je krajobrazni aspekt sporan, nastavlja Frančišković dodajući da je Grad Karlovac izdao građevinsku dozvolu bez zakonskih uvjeta. – Imali su alat, argumente, gradonačelnik Mandić više je puta isticao da moraju postupiti po presudi što je debelo obmanjivanje javnosti, a sad se i pokazalo. Žalosti da Mandić nije imao hrabrosti za to, prikazuje se kao uključiv, ali ovdje je brzo pokleknuo, i nije prvi put, dodaje.

Eko Pan će sada inzistirati da se presuda provede i pozvat će Grad da učine što mogu no teško da će to učiniti jer, opet, nemaju hrabrosti. Svjestan trenutka, ali i toga da je ovo Hrvatska, vjerojatno se s ovime neće promijeniti ništa, dodaje Frančišković. -Neka javnost prosudi tko je u ovom slučaju izigrao propise i javni interes te omogućio gradnju zida prije provedbe pravnih postupaka koji su se trebali provesti, zaključio je.

Pročitajte i ovo

ZA ČIŠĆU RIJEKU

2 kubika otpada izvađeno iz rijeke Mrežnice, a i minsko eksplozivna sredstva